Ondanks het gure weer staken er toch veel mensen de handen uit de mouwen in het Beerzelbroek. © Kristof Van Rompaey

Eerste bomen geplant in Beerzelbroek: “8,5 hectare nieuw bos erbij in drie jaar tijd”

Beerzel -

Op een steenworp van de Krankebossen in Beerzel (Putte) gingen zaterdag de eerste boompjes van het Beerzelbroek in de grond, een nieuw bosgebied van 8,5 hectare in beheer van de lokale Natuurpunt-afdeling De Putter. “Ik ben blij verrast met de grote opkomst, ondanks de koude en de gure oosterwind”, zegt voorzitter Lucien Verschoren. “Iedereen draagt graag een plantje bij.”

Kristof Van Rompaey

Natuurpunt De Putter beleeft een bijzonder druk najaar. Half november begon in Grasheide de aanplanting van het gloednieuwe Schopbos. Met hulp van bedrijven, buurtbewoners en sympathisanten gingen er intussen al ettelijke duizenden boompjes de grond in. Zaterdag staken vrijwilligers de handen uit de mouwen in het nieuwe Beerzelbroek in Beerzel.

LEES OOK. Eerste bomen in nieuwe Schopbos zijn een feit: “Handje helpen is kleine moeite voor wat we later terugkrijgen”

“In de buurt van de Krankebossen, die zelf bijna 4 hectare groot zijn, gaan we in drie jaar tijd nog eens 8,5 hectare extra bos aanplanten”, vertelt Lucien Verschoren. “We beginnen eerst met de aanplanting van ruim twee hectare, goed voor zo’n 4.500 bomen. Ondanks het weer zijn er vandaag toch heel wat mensen uit de buurt en de regio aanwezig. Dat doet me een plezier.”

Meer dieren

In het nieuwe bos ligt een wandelpad. Bezoekers zullen in het voorjaar al van de aanplanting kunnen genieten. “Eind maart groeien op de sleedoorn al de eerste bloemen”, zegt Verschoren. “In mei zullen er zeker nog verschillende soorten bloeien, al zullen ze nog wel klein zijn. Over drie, vijf tot acht jaar zal het hier al ontwikkeld zijn tot een betekenisvol bos. In afwachting daarvan is het zeker de moeite om geregeld eens te komen kijken naar de groeiende fase. Ook dat is heel erg boeiend.”

Luc Teunen en kleinzoon Vince staken mee de handen uit de mouwen tijdens de plantactie. Als grote dierenvriend vindt Vince meer plaats voor dieren alleen maar positief. © Kristof Van Rompaey

Bij de noeste vrijwilligers spraken we Luc Teunen aan. Hij kwam samen met kleinzoon Vince naar de plantactie. “We nemen deel omdat we het fantastisch vinden dat het bos hier wordt uitgebreid”, zegt Luc. “We komen nu al vaak wandelen in de Krankebossen hier vlakbij.” Ook Vince ziet alleen maar voordelen. “Hoe groter het bos, hoe meer dieren er kunnen wonen”, zegt de grote dierenvriend.

Grootste plantactie

Buurtbewoonster Leen Verwilt tekende ook present. “Er is tegenwoordig zoveel te doen rond het milieu. Ik probeer dus ook mijn steentje bij te dragen”, zegt ze. “Bovendien ligt het bos in mijn achtertuin. Die kans kon ik dus eigenlijk niet laten liggen. Alle beetjes helpen, maar ik denk dat de gemeente Putte best wel goed bezig is met de aanplanting van groen. Dit is nu toch weer een mooi stuk natuur erbij.”

Leen Verwilt woont vlakbij en wilde de kans niet laten schieten om een steentje bij te dragen aan het nieuwe bos. © Kristof Van Rompaey

Volgens Natuurpunt zorgde afdeling De Putter dit najaar voor de grootste aanplanting in heel Vlaanderen. “Als ik het zo bekijk, zijn er tijdens negen plantacties meer dan 1.000 mensen van bedrijven en uit de buurt komen helpen”, meldt een trotse voorzitter van de Putse afdeling. “Veel jongeren, zelfs uit verschillende landen, werkten er heel graag aan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners