Wout van Aert voelt zich “zeker nog niet zo goed als waar ik zou moeten staan”, Van der Poel is “stijfjes na val in Boom”

Wout van Aert is terug in het veld. De Belgische kampioen maakt zondagmiddag in Antwerpen zijn comeback in de cross. Maar Van Aert temperde voor de start vooral de verwachtingen. “Als ik goed ben, zou ik dat hier gewoon gezegd hebben.” Mathieu van der Poel ondervindt dan weer een beetje last van de val die hij zaterdag opliep in Boom, zo gaf hij zondagmiddag toe voor de start.

Jan-Pieter De Vlieger, Maarten Delvaux

Volg de Scheldecross hier LIVE

“Ik heb uitgekeken naar deze dag”, ging een blije Van Aert van start voor de microfoon van Sporza. “Het is altijd mooi om terug in de cross te zijn, zeker eindelijk met opnieuw publiek langs de kant. Ik ben veel bekende gezichten tegengekomen tijdens de verkenning. Het is geen vreemd wereldje voor mij en ik ben blij om iedereen - supporters en renners - terug te zien.”

“Het parcours is helemaal omgegooid. Het is een beetje zoeken, het was ook al even geleden dat ik hier nog eens had gereden. Er zijn vooral veel bochtjes op het gras bijgekomen. Maar het zand ligt vlak voor de finish en dat zal toch beslissend blijven. Het is een mooie zware omloop. Ik verwacht veel strijd van Mathieu en Tom. De cross van Hulst heb ik niet gezien omdat ik aan het trainen was, maar naar de veldrit van Boom van gisteren met Mathieu heb ik wel gekeken. Hij was enorm enthousiast en super snedig na de bochten, dus ik denk dat hij echt wel in orde is. Ik denk dat het parcours hier in Antwerpen Pidcock wel minder liggen. Ik denk dat vooral Laurens Sweeck de uitdager zal zijn.”

©  BELGA

Zelf heeft Van Aert nog niet de conditie te pakken die hij later op het seizoen wel wil hebben. “Fysiek ben ik zeker nog niet zo goed als waar ik zou moeten staan. Ik hoop mee te kunnen doen, dat ik goed genoeg ben om ergens vooraan mee te strijden. En als de conditie niet perfect is, zal ik technisch ook een paar foutjes maken. Dus zowel fysiek als technisch zal het een probleem is. Dat niemand gelooft dat ik fysiek nog niet top ben kan me niet zo veel schelen. De mensen die mij kennen weten dat ik de waarheid durf zeggen. Als ik goed ben, zou ik dat hier gewoon gezegd hebben. Het is altijd in het duister tasten bij zo’n eerste wedstrijd. Ik ken mezelf ondertussen wel en ik weet dat ik niet het niveau heb dat ik vorig jaar had. Het is nog niet de bedoeling om vandaag al op mijn best te zijn. Ik beschouw deze cross en die van Dublin als de aanloop naar een zware kerstperiode. Na Dublin ga ik ook nog op stage met de ploeg waar ik hard zal trainen. Ik hoop vooral een goed niveau te halen in de kerstperiode.”

Mathieu van der Poel klaar voor eerste clash met Wout van Aert: “Ik denk dat dit de cross een boost gaat geven”

Ondanks het lichamelijk ongemak kijkt Mathieu van der Poel uit naar de eerste titanenstrijd met Van Aert en Pidcock van het veldritseizoen.

“Ik ben nog een beetje stram en stijf”, vertelde de 27-jarige Nederlander van Alpecin-Deceuninck. “Maar het valt nog wel mee. Ik heb een beetje ijs gelegd toen ik thuis kwam en ik heb goed kunnen slapen. Vandaag is het stijver dan verwacht. Het was niet echt een harde val, maar ik ben ongelukkig neergekomen. Ik hoop dat het mij niet veel hindert vandaag. Het was de juiste beslissing om toch nog uit te rijden in Boom. De eerste halve ronde had ik een beetje zorgen omdat ik echt geen kracht op mijn been kon zetten, maar het werd beter en beter. Daar ben ik blij om. Ik ben wel kwaad op mezelf om dat ik zo onderuit ging. Dat was echt een stomme fout van mezelf.”

©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Van der Poel voelt zich thuis op het strand van Sint-Anneke. “Ik hou van crossen in het zand en deze cross is leuk voor mij, zo dicht bij huis. Het is een unieke locatie. Het parcours is wel helemaal veranderd ten opzichte van vroeger. Ik heb er wel weer zin in. Ook al moet ik opnieuw vanop de vierde rij starten omdat het de Wereldbeker is, maar dat is misschien niet slecht voor mij om een beetje in mijn ritme te komen tussen de mensen.”

LEES OOK. Kenners blikken vooruit op eerste duel tussen Van Aert en Van der Poel: “Ik zou niet schrikken als Wout Mathieu niet kan volgen”

De Nederlandse ex-wereldkampioen ontsnapte uiteraard niet aan een vraag over Wout van Aert, zijn grote concurrent die hij vandaag voor het eerst dit cross-seizoen tijdens een wedstrijd zal tegenkomen. “Ja ik kijk er naar uit. Het is altijd leuk als iedereen er is. Ik denk dat dit de cross een boost gaat geven. Het is mogelijk dat ik, Wout en Tom op het podium staan straks.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Veldrijden