© RR

Politie waarschuwt na inbraakgolf: “Meld elke verdachte situatie!”

Kempen -

De politie regio Turnhout kreeg de voorbije week maar liefst zeventien meldingen van een woninginbraak uit het eigen werkgebied. Ook in andere zones is er sprake van een inbraakgolf.

Hans Otten

Het aantal inbraken in de Kempen leek de voorbije jaren gestaag af te nemen, maar die tendens is dit najaar compleet omgeslagen. In de donkere herfst- en wintermaanden zijn inbrekers altijd wat actiever, maar dit jaar loopt het opnieuw de spuigaten uit. In zowat alle Kempense politiezones is er sprake van een kleine overrompeling van het aantal inbraakmeldingen, soms met enkele tientallen in een maand tijd. Ook de politiezone Turnhout noteerde dit weekend alleen al vijf nieuwe inbraken, wat het totaal in één week tijd op zeventien inbraken verspreid over vijf van de zeven gemeentes van het werkgebied brengt.

Zo waren er in de nacht van vrijdag op zaterdag inbraken in de Steenbakkerslaan en in Schorvoortberg in Turnhout, een nacht later moesten woningen in de Hertoginstraat en de Fonteinstraat in Turnhout eraan geloven. Zondagavond kwam er dan opnieuw een melding. Ook in Laakdal waren er dit weekend twee inbraken. De politie stelt bij de inbrakenreeks enkele gemeenschappelijke elementen op.

Minder ’s nachts

“De meeste inbraken worden overdag of in de vooravond gepleegd, terwijl de bewoners niet thuis zijn”, klinkt het bij de politie regio Turnhout. “We merken trouwens steeds vaker dat inbrekers overdag of in de vooravond op pad gaan en almaar minder ‘s nachts. Bij de inbraken die we de voorbije dagen hebben vastgesteld, drongen inbrekers bijna altijd de woningen binnen langs de zij- of achterkant. Op die manier is de kans om betrapt te worden uiteraard een stuk kleiner.”

De politiediensten dringen er in het licht van deze problematiek nog eens nadrukkelijk op aan dat iedereen alert moet zijn. “Ondanks eerdere oproepen moeten we nog eens vragen om élke verdachte situatie meteen te melden aan de politie. Dat kan via het gratis noodnummer 101 of rechtstreeks bij de lokale politie. Probeer de situatie zo goed mogelijk te beschrijven, zoals de persoonsbeschrijving van de verdachte, de nummerplaat van een voertuig waarmee een verdachte zich verplaatst of de vluchtrichting.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners