© BELGAIMAGE

Chinese president Xi Jinping “niet bereid om westerse coronavaccins te aanvaarden”

Hoewel het aantal nieuwe besmettingen het hoogste niveau ooit hebben bereikt en de bevolking massaal protesteert tegen de strikte coronamaatregelen, is de Chinese president Xi Jinping “nog altijd niet bereid om de westerse coronavaccins te aanvaarden”. Dat melden de Amerikaanse inlichtingendiensten.

mtmBron: The Guardian

LEES OOK. Ongeziene golf van protesten in China tegen coronabeleid na fatale brand: “Weg met de Communistische Partij! Weg met Xi Jinping”

De protesten van de Chinese bevolking lijken dan toch iets op te brengen: om de economische vertraging veroorzaakt door de zeer strikte lockdowns tegen te gaan, beginnen steeds meer steden de coronamaatregelen te versoepelen.

Maar ondanks het feit dat zijn land geconfronteerd wordt met een recordaantal nieuwe besmettingen, is de Chinese president Xi Jinping nog altijd niet bereid om het minder goed werkende Chinese Sinovac-vaccin in te ruilen voor de effectievere spuiten van onder meer Pfizer en Moderna. Dat heeft Avril Haines, directeur van de Amerikaanse inlichtingendiensten, zaterdag verklaard. “De president blijft vertrouwen op een vaccin dat gewoon lang niet zo goed werkt, zeker niet tegen de omikronvariant.”

“Natuurlijk ziet Xi de protesten en de reactie daarop niet graag”, vervolgt Haines. “Want die zijn in tegenspraak met het verhaal dat hij graag naar voren wil schuiven: dat de Chinese aanpak veel efficiënter is.”

Hoewel de protesten wel een deuk(je) slaan in het imago van de president, vormen de protesten volgens Haines voorlopig “geen bedreiging voor de stabiliteit van het land”. “Het is niet zo dat er een regimeverandering zit aan te komen”, verklaarde ze. “Al hangt veel natuurlijk af van hoe de zaken ter plaatse evolueren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER