Dirk Struyf (tweede links) is vijftig jaar muzikant, Frans Meylemans (met blauw hemd) 75 jaar muzikant en tweede rechts staat Prosper Thijs die al 65 jaar muzikant is. Daarrond nog de echtgenotes, burgemeester, schepen Maes, Vlamo-vertegenwoordiger en Wouter Hilderson van De Kempenzonen. ©  kma

Frans ‘Pros’ Meylemans (86) is al 75 jaar muzikant bij fanfare De Kempenzonen

Pulderbos -

Koninklijke fanfare De Kempenzonen uit Pulderbos zette dit weekend de eigen muzikanten in de kijker door eretekens van de Vlaamse Amateurmuziekorganisatie (Vlamo) uit te reiken. Frans Meylemans (86), tubaspeler, werd gevierd omdat hij al 75 jaar spelend lid is van De Kempenzonen en nog geen enkele repetitie mist.

Kristin Matthyssen

75 jaar muzikant: zelfs bij Vlamo is dat een ereteken dat niet standaard in het assortiment zit. Wat het nóg unieker maakt is dat Frans Meylemans al die tijd bij dezelfde fanfare speelde. Zoiets maakt Vlamo zelden of nooit mee.

Burgemeester Luc Van Hove (CD&V) en schepen Mieke Maes (CD&V) hadden net als de fanfare een bloemenruiker voorzien voor Alphonsine (85), de vrouw van Frans, die hem vaak moe(s)t missen door alle repetities en optredens.

Frans met de glazen trofee met solsleutel die hij van de gemeente Zandhoven kreeg en het ereteken van Vlamo.  ©  kma

“Ik speel al 75 jaar muziek en ik kan het nog altijd niet”, zwansde Frans zelf. Volgens Wouter Hilderson van De Kempenzonen klopt dat niet. “Frans speelt nog altijd heel goed. Hij speelde lang eerste trompet in de fanfare, maar schakelde een hele tijd geleden over op tuba, zoals dat wel meer gaat in een muziekvereniging waar muzikanten in functie van de noden overschakelen op een instrument uit dezelfde familie.”

Frans Meylemans heet nog genoeg adem op te blazen. ©  kma

Frans’ vader Prosper Meylemans speelde ook bij De Kempenzonen, die een tijdlang repeteerden in het café van Prosper waar de Axa-bank vroeger gevestigd was in het dorp. “Het café van mijn ouders heette De Volksvriend, en ik was Frans van de Pros, kortweg Frans Pros”, vertelt de albasten of platina muzikant. Frans ‘Pros’ woont tegenwoordig in Grobbendonk maar komt nog elke repetitie en speelt ook nog in de concerten. “Ik heb al dikwijls gedacht aan stoppen”, zegt Frans Pros, zelf liefhebber van marsmuziek. “Niet stoppen!”, toetert Wouter Hilderson meteen.

Prosper Thijs is ook een straffe muzikant, hij speelt al 65 jaar. ©  kma

Koninklijke fanfare De Kempenzonen werd gesticht in 1929 en telt onder haar dertig muzikanten veel trouwe leden. Zo ontving Prosper Thijs (78) het Vlamo-ereteken voor 65 jaar muzikant. Eigenlijk is hij al langer muzikant maar er wordt geteld volgens vijf volledige jaren. Prosper speelt al van kinds af saxofoon en is actief in verschillende orkesten. Hij luisterde tal van feesten op met zijn combo en is tot vandaag een krak in het spelen van liedjes ‘uit de klak’, zoals muzikanten het spelen zonder partituur noemen.

Dirk Struyf (62), vijftig jaar muzikant, begon als kind in de fanfare op flügelhorn, en schakelde nadien over op bastuba. Als zelfstandig schrijnwerker is de fanfare al jarenlang zijn wekelijkse rustpunt. “Dirk is iemand op wie we altijd kunnen rekenen, ook om te tappen of om mee op te bouwen of af te breken”, zegt Wouter.

Buiten deze drie tenoren kregen nog een hele hoop andere Kempenzonen en -dochters eretekens uitgereikt.

Frans luistert naar alle lof. ©  kma

Guy Wolput is een late roeping. Hij kreeg het houten ereteken van vijf jaar muzikant. ©  kma

Dit ereteken van 75 jaar muzikant moeten ze bij Vlamo niet vaak uitreiken. ©  kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners