Pieter bij zijn verzameling boeken over de Sint. © Neel Vermeiren

Pieter Neefs Houdt van de Sint: pakjesboot in Playmobil is pronkstuk

Wuustwezel -

Nog enkele nachtjes slapen en dan komt de Sint. Bij Pieter (53) en Carrera Neefs is Sinterklaas voelbaar aanwezig. Als verzamelaar van Playmobil geeft Pieter natuurlijk de Playmobil Sinterklazen een prominente plaats.

Neel Vermeiren

Cd’s, video’s, boeken, kleurboeken, prenten, foto’s en heel veel playmobil. Die sieren de living tot 6 december. Pieter heeft een grote liefde voor dit kinderfeest. Hij koestert alle tradities die rond Sinterklaas bestaan en bestonden. Hij kan honderduit vertellen over hoe het sinterklaasfeest door de eeuwen heen is geëvolueerd. “En dat begon al bij de germanen. In tijden van voedselschaarste kwam de god Wodan door de schouw toch nog iets lekkers brengen voor de kinderen”, vertelt Pieter. “En zoals zovele oeroude feesten heeft de Kerk deze feesten gekerstend en tot zich gemaakt.” Dochter Carrera is al even gek van dit feest en neemt twee weken verlof om Piet een handje toe te steken. Carrera besteedt haar presentiegeld als gemeenteraadslid aan cadeautjes voor arme kinderen. Zoon Scott werkt in een chocoladefabriek en draagt ook zijn steentje bij.

De pakjesboot, het pronkstuk van de verzameling. © Neel Vermeiren

Het pronkstuk van de verzameling is de pakjesboot uit Nederland. Op de boot, gemaakt van onderdelen van Playmobil staan zo’n 150 pieten. Pieter is schilder van beroep. Hij schilderde zelf gezichtjes van bekende Nederlanders, het is een eer om op de pakjesboot van Pieter herkenbaar te zijn. Ook de Wuustwezelse helper Gust Gabriëls, die vijftig jaar Sinterklaas hielp, is herkenbaar.

Maar de verzameling Playmobil van Pieter is veel meer dan dat. Hij heeft ook grote collecties voetballertjes. Vier jaar geleden, toen de Rode Duivels zo goed presteerden, maakte hij van elke wedstrijd een voetbalveld met de voetballertjes in de kleuren van het deelnemende land. Want voetbal is nog een andere passie van Pieter.

Kopen met kermisgeld

“De passie voor Playmobil begon al als kind”, zegt hij. “Als kind verbleef ik in het astmacentrum De Klokkenberg in Nederland. Voor mijn verjaardag of wanneer ik bezoek kreeg, ontving ik zo’n poppetje. Ik kon er uren rond fantaseren. Als het kermis was, trok ik naar de foor, maar enkel om te kijken want met mijn kermisgeld kocht ik Playmobil. Ik had kermisfiguren, middeleeuwse taferelen, piraten. Rond 1990 is daar het thema Sinterklaas bijgekomen.

Pieter houdt ook van het Oktoberfest. Pieter werkt nu aan een immense Ruhmeshalle uit München. Hij maakt het met materialen van Playmobil. Er komen tachtig borstbeelden van bekende figuren. Dat wordt een echt diarama. Pieter gebruikt veel oude Playmobil. “Als mensen dat schenken zeg ik altijd dat ik de dubbele verkoop om nieuwe te kopen. Wat ik niet kan verkopen, restaureer ik en schenk het aan goede doelen.”

Op de pakjesboot ook bekende figuren als pietjes. © Neel Vermeiren

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners