Kinderen warmen zich op aan de vuurkorf. © Patrick De Roo

Buurtbewoners vieren gezellig kerstfeest in buurthuis Unik: “Onze samenhorigheid is echt een vibe”

Antwerpen -

Op de Fransenplaats organiseerden buurthuis Unik, vzw de Markgrave en KOCA vrijdag en zaterdag een buurtkerstmarkt in het kader van het project Zorgzame Buurten. Lokale handelaars stelden hun producten tentoon terwijl buurtbewoners vrolijk rondkeken en genoten van een hapje en een drankje. Met het initiatief willen de organisatoren de buurtbewoners opnieuw een stapje dichter bij elkaar brengen.

“Uit een buurtbevraging die we onlangs realiseerden, blijkt dat mensen zich thuisvoelen in de wijk, maar er nog voldoende ruimte is voor meer activiteiten. Unik, Markgrave vzw en KOCA besloten vervolgens de handen in elkaar te slaan en onder de noemer ‘de buurt wintert’ een kerstmarkt te organiseren voor jong en oud”, vertelt buurtzorgwerkster Karlien.

Warme soep en broodjes van en voor de bezoekers. © Patrick De Roo

Hoewel het samenhorigheidsgevoel in de wijk groot is, willen de organisaties de onderlinge band toch nog verstevigen. “Het opzet van het project is om op termijn meer zorgzame relaties te creëren tussen buurtbewoners. Dit is opnieuw een goede stap in die richting. Onze bezoekers reageren alvast opgetogen en zijn ons erg dankbaar voor het leuke initiatief.”

Binnen stelden buurtbewoners hun producten tentoon. © Patrick De Roo

Zowel op de binnenkoer als in de verschillende ruimtes van de voormalige school zijn het de buurtbewoners zelf die de sfeer en gezelligheid verzorgen. Zo voorzien Najat en haar vriendinnen Marokkaanse thee en typische koekjes. “Dat smaakt heerlijk bij deze koude temperaturen. De opbrengst gaat naar de moedergroep. Twee keer per week komen moeders uit de buurt hier samen om lekker te ontspannen. Met het geld dat we vandaag verdienen, willen we graag wat uitstapjes plannen.”

Najat verkoopt Marokkaanse thee en koekjes. © Patrick De Roo

Naast hen verkoopt Ecram El Boujdaini opvallende producten. “Op het eerste gezicht lijkt het op gewone thee, koffie en shampoo. Alles is echter bewerkt met een bijzondere rode paddenstoel uit Maleisië. In die schimmel zitten ruim driehonderd stoffen die de menselijke gezondheid bevorderen.”

Ecram El Boujdaini (rechts) en haar collega. © Patrick De Roo

Een zoveelste bewijs dat de inwoners van de wijk Markgrave het beste met elkaar voor hebben.“Alle culturen verenigen zich hier onder één dak, en dat maakt het zo mooi. Onze samenhorigheid is echt een vibe”, besluit Najat.

Sfeerbeeld van de markt. © Patrick De Roo

Buurtbewoners babbelen rustig bij. © Patrick De Roo

(lava)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners