Enkele klanten kunnen amper kiezen uit de rijkelijk beklede taarten vol wintervoer voor onze tuinvogels, die Anja van frituur ’t Hoekske te koop aanbiedt voor het goede doel.  © Hans Otten

Frituur verandert in pop-up vol vogelvoer voor meisje (9) met kanker

Olen -

In frituur ’t Hoekske tegenover het station van Onze-Lieve-Vrouw-Olen (Olen) zijn er dit weekend geen frieten en hamburgers te krijgen, maar wel een verrassend uitgebreid buffet met… zelf bereid wintervoer voor vogels.

Hans Otten

Wie de foto’s bij dit artikel al heeft bekeken vooraleer de tekst te lezen: ja, het hoort zo dat die theepotten, koffiemokken en taarten uitpuilen met granen, noten, appels, sappige meelwormen en andere kriebelbeestjes. Want frituur ’t Hoekske in de Olense Stationsstraat bedient een weekend lang geen hongerige klanten, maar de standvogels die in onze tuinen de winter moeten zien door te komen. Uitbaatster Anja Goovaerts – “niemand kent mijn achternaam, iedereen kent me als Anja van ’t frituur” – heeft haar zaak twee dagen lang omgevormd tot een pop-up voor het goede doel.

“Ik heb vorig jaar iets gelijkaardig gedaan voor een kind met een hersentumor”, vertelt Anja. “Dat was zo een groot succes dat ik dit jaar zelfs speciaal een week verlof genomen heb om alles beter voor te bereiden. Dit keer doe ik het voor de 9-jarige Eleanor, een meisje met lymfeklierkanker. Zo wil ik haar gezin wat financieel steunen. Ik vind het gewoon heel leuk om te doen en de waardering die je krijgt, is onbetaalbaar.”

Dopen in frituurvet

De koppen en tassen komen van gulle schenkers of uit de kringwinkel. © Hans Otten

Anja mengt strooivoer voor vogels met vers frituurvet, voegt er allerlei noten en zaden aan toe en stopt ze in koffiekoppen, theepotten en ‘bakt’ er heuse taarten mee. “Ik had via Facebook een oproep gedaan of mensen noten, kastanjes, zaden en tassen op overschot hadden. Dat kreeg veel respons, want iedere dag brachten mensen wel spullen aan. De andere tassen en potten komen allemaal uit de kringwinkel.”

Een bevriende schrijnwerker vervaardigde nestkastjes van pallethout, van fruitteler Appelen Roes kreeg Anja 300 kilo appels. “Die heb ik ook in frituurvet gedoopt. Ik ben zelf dagen bezig geweest om alle tassen en koppen te vullen, maar ik heb er intussen (zaterdagmiddag, red.) al een duizendtal van verkocht. De bedoeling is dat je de tassen op hun kant in de boom hangt, zodat de vogels er aan kunnen gaan hangen om te eten. Van de vogeltaarten heb ik er samen met een boel vrijwilligers zowat 450 gemaakt. Het is gewoon superleuk om te doen.”

Een vogeltaart zit vol strooivoer, noten, zaden, appels en meelwormen die gedoopt zijn in nieuw frituurvet. © Hans Otten

Chemokuur slaat aan

Het hele weekend lang zet ze haar frituur in voor het goede doel. Eleanors mama Safia steekt maar al te graag een handje toe bij het initiatief van de frituriste. “Ik vind het heel fijn dat zij dit doet, ik wist niet dat er nog zo een goede mensen bestonden”, zegt Safia. “Zeker na corona, waarin mensen toch veranderd zijn. Ik ben niet eens klant in de frituur, Anja kent mijn moeder toevallig. Want met de ziekte van onze dochter beseffen we pas hoe een gezonde mens in feite met oogkleppen op leeft. We hebben er geen idee van wat het is om ernstige gezondheidsproblemen te hebben. Daarom is het zo schrikken dat iemand als Anja zich zo voor een ander wil inzetten.”

Eleanor heeft intussen een chemokuur achter de rug. “Die bestond uit twaalf dagen chemo, enkele dagen rust en dan weer twaalf dagen chemo. Gelukkig slaat de therapie aan. Intussen kan ze toch halve dagen naar school gaan, maar mijn dochter klaagt nooit, ze is ongelooflijk moedig. Als ouder lig je er wakker van, een kind neemt iedere dag zoals die komt. Intussen hebben wij ons als ouders ook aangepast. We genieten nu van ieder moment samen. De familieband is er alleen nauwer op geworden”, besluit Safia.

Na het pop-up weekend zijn de wintervoerproducten nog bij Anja van ’t frituur ’t Hoekske te bestellen tot en met 23 december.

Eén weekend lang kan je geen frieten, maar krachtvoer voor vogels krijgen in frituur ’t Hoekske. © Hans Otten

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners