Stan en Jules kort na hun inspanningen. © Patrick De Roo

Jongeren gaan in het rood tijdens verkenning parcours Scheldecross: “De profs gaan afzien”

Antwerpen -

Een dag voor onder meer Wout van Aert en Mathieu van der Poel over het parcours op Linkeroever zoeven, kregen amateurwielrenners zaterdagmiddag de kans om de omloop van de Scheldecross te verkennen. Met de tong tussen het kader kronkelden kinderen, jongeren en volwassenen van de ene hindernis naar de andere. Na afloop spraken de amateurs duidelijke taal: hoe goed ze ook zijn, de profs gaan afzien op het strand van Sint-Anneke.

Laurens Van Aert

“We hebben een paar rondjes gemaakt en het was loodzwaar”, hijgt Stan (8) kort nadat hij van zijn fiets is gestapt. “Vooral de stroken op het strand zijn lastig. Je kan er niet doorrijden. We proberen dan maar met onze fiets op de rug verder te gaan, zoals de echten”, vult zijn leeftijdgenoot Jules lachend aan. “Geef ons maar heuveltjes in plaats van zand, daar zijn we veel beter in”, besluit het duo, dat morgen langs de kant zal staan om te supporteren voor Wout van Aert. 

Stan en Jules laten zich volledig gaan op de omloop. © Patrick De Roo

Wie weet rijden Stan en Jules binnen afzienbare tijd wel competitief mee op Linkeroever. “Ik heb de indruk dat er wel wat talent zit aan te komen”, vertelt Milo, die de jongeren onderweg begeleidde. “Maar uiteraard draaide het vandaag eerder om plezier en vermaak.”

De jongeren van Atriac, met Milo centraal. © Patrick De Roo

De 20-jarige Antwerpenaar komt jaarlijks het parcours verkennen, en merkte een duidelijke positieve evolutie op. “Het is een pakje steviger dan normaal, wat goed is. De jongeren konden maar amper geloven dat de profs hier acht rondjes afhaspelen. Maar wees gerust, ook zij zullen morgen stevig afzien. Wie er als eerste over de meet bolt? Ik gok op Laurens Sweeck, een zandspecialist.”

Enthousiaste cyclofielen

Nadat de renners de sporen uitgezet hadden voor de profs, reden ze afgepeigerd richting het tentje van jeugdwerkorganisatie Jespo, waar ze warme soep en brood kregen. Charlie Van Leuffel, districtsschepen van Sport (N-VA), feliciteerde de fietsers met hun prestaties.

Heel wat jongeren trokken voldaan huiswaarts. © Patrick De Roo

“Het enthousiasme onder de deelnemers was groot. Onverwacht is dat niet, want de tachtig beschikbare plaatsen waren heel snel volzet. Het is mooi dat het district, Jespo en triatlonclub Atriac de handen in elkaar slaan om cyclofielen de omloop te laten verkennen een dag voor de wereldbeker.”

Deelnemen belangrijker dan winnen

Voormalig topscheidsrechter Frans Van Den Wyngaert, die al zestien jaar voorzitter is van Jespo, genoot eveneens van het jeugdige enthousiasme op het parcours. “Het is geweldig om te zien. Morgen op televisie zullen de jongeren trots wijzen naar alle hindernissen die ze zelf overwonnen hebben.”

De sportievelingen met districtsschepen Van Leuffel en Van Den Wyngaert. © Patrick De Roo

“Voor velen is het een fijne kennismaking met cyclocross. Ze konden zich vermaken zonder enige vorm van competitie. Deelnemen is hier belangrijker dan winnen, al beseffen velen nu wel hoe zwaar cyclocross is. Een uur in het rood gaan is geen lachertje. We onthouden dat iedereen enthousiast reageerde. Onze middag is alvast geslaagd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners