Guy Embrechts, Frederik Janssens en Wiebe Eekman, die laureaat Herman Avonts verving, werden gehuildigd door Jef Rombouts van Deuzeld Leeft! en ook schepen Charlotte Klima (N-VA) kwam haar respect betuigen.  © JAA

Hulde voor Deuzeldnaren die in de bres sprongen voor Waalse slachtoffers overstromingen

Schoten/Wallonië -

Deuzeld Leeft! beloonde zaterdag drie solidaire inwoners voor hun getoonde moed en zelfopoffering. Na de overstromingen in Wallonië in de zomer van 2021 twijfelden Frederik Jansens, Herman Avonts en Guy Embrechts niet. Ze trokken meermaals los van elkaar de taalgrens over om de slachtoffers van de overstromingen te helpen.

Deuzeld Leeft! bestaat eigenlijk niet meer. Het buurtcomité werd opgericht in 2007, maar stopte haar werking in 2017. “Onze rol werd min of meer overbodig na opening van het nieuwe dienstencentrum Cogelshof dat onmiddellijk en gelukkig druk bezocht werd”, aldus pionier Jef Rombouts.

“Het geld dat nog op onze rekening stond, wordt sindsdien besteed aan het huldigen van verdienstelijke Deuzeldnaars. Ik denk dat we nog enkele jaren voort kunnen. De vorige jaren werden al de verenigingen Straetjoenk en ’t Donorke gehuldigd, alsmede componist Toon Daems en koorleider Werner Van Acker. Ook dit jaar vonden we drie verdiende laureaten.”

Ook vanuit de Schotense Deuzeld gingen meerdere solidaire burgers getroffen bewoners langs de overstroomde rivieren in Wallonië helpen. © BELGA

Dit jaar ging het om erfgoedridder Frederik Janssens, gepensioneerd huisarts Guy Embrechts en Herman Avonts, die bij de huldiging vervangen werd door Wiebe Eekman van PVDA.

Zij trokken in de eerste dagen na de overstromingen van de Vesder en andere rivieren naar Verviers, Chaudfontaine en andere getroffen dorpen. “Maar we keerden ook daarna nog geregeld terug want de catastrofe was enorm”, getuigt Frederik. Die bekommerde zich in het rampgebied in de eerste plaats om de menselijke slachtoffers, maar had ook daar oog voor erfgoed. Zo herstelde hij een kerkorgel en ander meubilair van ondergelopen monumenten.

Tijdens de proclamatie van in het Cogelshof toonde Janssens sprekende foto’s en getuigde ook Guy Embrechts. “Die mensen zag hun hele inboedel, hun hele leven zeg maar, plots vernietigd. Dat moet heel erg zijn. Toch droegen de slachtoffers hun lot sereen. Onze hulp en die van vele andere gewone mensen uit Vlaanderen en vooral Wallonië was nodig want de overheid heb ik niet gezien op de rampensite”, aldus de vrijwilliger-arts van het Rode Kruis.

Hij en Herman Avonts besloten om hun deel van de ‘beloning’ over te maken aan Frederik Janssens.(jaa)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners