Groen-fractieleider Ilse van Dienderen omschreef de stemfraude eerder deze week nog als een vergissing. Burgemeester De Wever tilt daar zwaar aan. © Joris Herregods

Geen klacht over stemfraude, maar Groen-fractieleider moet zich verantwoorden

Antwerpen -

Er volgt geen klacht tegen Groen-gemeenteraadslid Yasmia Setta voor stemfraude. Groen-fractieleidster Ilse van Dienderen zal zich wel moeten verantwoorden voor haar uitspraken over dit incident.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Groen verontschuldigt zich voor stemfraude in gemeenteraad

Bij de stemming rond een motie op de gemeenteraad maandag bleek dat Annouri een stem had uitgebracht. Hij was echter al lang vertrokken. Setta had gestemd in de plaats van Annouri via zijn stemapplicatie. Dat is stemfraude en een strafrechtelijk misdrijf.

Setta geeft dit ook toe aan burgemeester Bart De Wever (N-VA) en de algemeen directeur van de stad Antwerpen. In het mailverkeer, dat we opvroegen bij de stad Antwerpen, biedt het raadslid haar verontschuldigingen aan en belooft ze het niet meer te doen. Het was volgens haar in een “impulsieve bui”. Deze eerlijkheid wordt gewaardeerd. Het incident wordt beschouwd als een jeugdzonde. “Mildheid is gepast”, schrijft De Wever in zijn mail. Er komt dus geen klacht tegen haar.

Minder mild is de burgemeester voor fractieleider Van Dienderen. In een reactie op dit incident eerder deze week zei ze dat het mogelijk om een vergissing ging door Setta. “Er waren op het moment van de stemming problemen met deze applicatie. Het was een nogal warrig gedoe”, zei Van Dienderen.

De burgemeester stoort zich in zijn mail aan Setta wel over de communicatie van haar fractieleider. “Die staat immers haaks op uw versie van de feiten en haaks op de beelden”, schrijft De Wever.

Van Dienderen zal zich hierover moeten verantwoorden op de volgende vergadering van de fractievoorzitters.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Bart De Wever Antwerpen