De skyline van Turnhout wordt deze minder iets minder verlicht. © RR

Vanaf 5 december geen verlichting meer tijdens weeknachten

Turnhout -

Twee maanden na de beslissing dooft de straatverlichting op het Turnhoutse grondgebied van zondag- tot en met donderdagnacht tussen 23u en 5u. Het stadsbestuur wijst op de zichtbaarheid van zwakke weggebruikers, die door de politie gecontroleerd wordt.

Wouter Adriaensen

Het doven van de straatverlichting is een van de maatregelen die de Turnhoutse meerderheid nam als antwoord op de stijgende energiekosten. Op vrijdag- en zaterdagnacht blijven de lichten wel branden omdat er dan meer mensen buiten zijn. “Naast een minder uitgave voor de stad betekent dit ook een lagere CO2-uitstoot, wat ook goed is voor het milieu”, merkt schepen voor Wegenbeheer en Mobiliteit Marc Boogers (Groen) op.

De lichten worden gedoofd tussen 23u en 5u omdat de late shift gedaan is om 22u en de vroege shift begint om 6u. “Als het licht om 5u terug wordt aangestoken, hebben mensen die met de fiets naar het werk rijden toch verlichting. En wie na zijn late shift tot 22u naar huis rijdt, heeft nog tot 23u straatverlichting.”

Verlichting en fluohesjes

De regeling treedt in werking vanaf maandag 5 december. “Netwerkbeheerder Fluvius moet daarvoor alle 216 schakelcabines aanpassen”, legt schepen Boogers uit. “Er wordt gestart in het centrum op en rond de Grote Markt. Daar gaat het licht dus uit vanaf maandagavond 23u. Het zal ongeveer twee weken duren om alle schakelcabines om te schakelen.”

Minder straatverlichting betekent ook minder zichtbaarheid voor zwakke weggebruikers. “Verlichting en het dragen van fluohesjes blijven levensbelangrijk voor fietsers, wandelaars en joggers. Op de schermen in de stad en op onze Facebookpagina komt een sensibiliseringsfilmpje. De politie controleert extra in de centrumstraten. Ze richten zich in de eerste plaats op het respecteren van de enkele richting in de Gasthuisstraat en Warandestraat maar fietsverlichting wordt ook gecontroleerd.” (woad)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners