Schepen Peter Mendonck in één van de straatjes die van asfalt voorzien worden: de Brechtseheideweg. Hij weet dat het straatbeeld er vaak anders kan zijn dan op deze foto. © JAA

Kotsboswijk niet langer woestijn of modderpoel: volgend jaar eindelijk verharde straten

Schilde -

Vier straten van de Kotsboswijk krijgen volgend jaar eindelijk een wegdek in asfalt. De gemeente wil later ook nog de andere aarden wegeltjes aanpakken in Puttenhof, een andere voormalige weekendzone tegen de Antitankgracht en Oelegem.

Zo’n zestien jaar geleden kregen de bewoners van Kotsbos van toenmalig Vlaams minister Dirk Van Mechelen (Open Vld) rechtszekerheid: ze mochten permanent blijven wonen in de voormalige weekendzone. De 350 bewoners in de groene zone langs de Waterstraat haalden opgelucht adem, maar daarmee waren alle problemen niet van de baan.

De Vijverlaan, Vraagheideweg, Haksellaan, Kotsbosweg, Rinkvenlaan en Brechtseheideweg bleven lang onverhard en veranderden na een periode van regenval in modderpoelen met ontzettende diepe putten. In een droge periode zag de bewoners en andere ‘weggebruikers’ dan weer geen hand voor de ogen als gevolg van het rondvliegend stof.

Het leven zoals het is bij regenval in de Kotsboswijk. © JAA

Dat de gemeente nu en dan eens een lading steenslag kwam uitkappen voor de deur van de wel degelijk legaal wonende Schildenaren, was de spreekwoordelijke pleister op de open wonde. Dit had bovendien als negatief gevolg dat na verloop van tijd de ‘weg’ volledig ondoordringbaar werd.

Twee jaar geleden werd onder meer de Vijverlaan geasfalteerd. © JAA

Na een petitie werden de Vijverlaan en Vraagheideweg in 2020 uiteindelijk als eerste straatjes voorzien van echt asfalt, tot tevredenheid van de bewoners. “We pakken nu ook de Haksellaan, Rinkvenlaan en grote delen van de Kotsbosweg en Brechtseheideweg op dezelfde manier aan”, vertelt schepen van Openbare Werken Peter Mendonck (N-VA).

“Voor een echte fundering is er geen geld, maar dat hoeft ook niet om een mooie straat te krijgen. Er komt ook geen riolering. We voorzien naast het wegdek wel zones met grindkoffers die het water versneld in de ondergrond laten dringen. Het huishoudelijk afvalwater blijft zoals nu naar septische putten afgeleid worden.”

Peter Mendonck weet dat er in Schilde nog voormalige weekendzones liggen waar bewoners met dezelfde problemen kampen. “Ook voor de Puttenhofwijk tegen Oelegem bekijken we of deze aanpak mogelijk en nog betaalbaar is binnen deze bestuursperiode”, aldus de schepen. “Ik heb het dan over de Zandhovensebaan, Leeuwkensweg, Renier Sniederspad, Speelbosweg, Dobbelhoefseweg, Caterskapeldreef, Mathildedreef, Hofdreef, Breeveldpad, Kotseheide, Heidemolen en Paveljoendreef. Onder meer de gestegen prijzen voor wegenbouw zullen invloed hebben op de timing van uitvoering.” (jaa)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners