©  Metzel Mikhail/Tass/ABACA

Voormalige nummer 2 zegt dat Wagner-baas Poetin aan de kant wil schuiven en de macht wil grijpen

Yevgeny Prigozhin, de oprichter van de beruchte Wagner-groep, beraamt een plan om de macht te grijpen in Rusland. “Hij is een gevaar voor de mensheid”, zegt Marat Gabidullin, een voormalige huurling en rechterhand van de man die bekendstaat als Poetins kok.

wverBron: The Times, La Razon

De 56-jarige Gabidullin was voor de Wagner-groep aan de slag in Sint-Petersburg nadat hij als huurling had gevochten in Syrië. De voormalige parachutist heeft inmiddels politiek asiel aangevraagd in Frankrijk.

“Prigozhin kan charmant overkomen, maar evengoed bijzonder grof. Hij is erg slim, meedogenloos en denkt op een veel grotere schaal dan andere mensen. Hij is een zeer gevaarlijke man die je niet mag onderschatten”, waarschuwt Gabidullin in een interview met The Times. Yevgeny Prigozhin leidt een leger online trollen en was met zijn privémilitie actief in Syrië, Venezuela, Libië en dezer dagen ook in Oekraïne. Zijn huurlingenleger is al herhaaldelijk beschuldigd van oorlogsmisdaden en schendingen van mensenrechten.

LEES OOK. ‘De kok van Poetin’ verdedigt inzet van gevangenen in Oekraïne: “Het is zij of jullie kinderen”

De privé-krijgsheer van Poetin treft volgens Marat Gabidullin voorbereidingen voor een staatsgreep in Rusland. “Hij zal geen president kunnen worden, omdat hij niet beschikt over de machtsbasis om president te worden. Dus hij is actief op zoek naar mensen om een ​​politiek blok te smeden. Hij heeft politieke ambities en zal waarschijnlijk proberen om de plaats van Zhirinovsky in te nemen.” Vladimir Zhirinovsky , een ultranationalist die in april op 75-jarige leeftijd is overleden.

LEES OOK. Prominent ultranationalistisch Russisch politicus Vladimir Zjirinovski overleden

(Lees verder onder de foto)

Yevgeny Prigozhin (links) serveert Vladimir Poetin een maaltijd in 2011.  ©  AP

Maar voorlopig stelt Prigozhin zich tevreden met zijn rol als “waakhond” van Poetin, meent Marat Gabidullin. “Poetin zal geen seconde aarzelen om Wagner te vernietigen als hij merkt dat de militie een gevaar vormt voor zijn positie in het Kremlin.” Volgens Gabidullin maakt Poetin misbruik van de mentaliteit van het Russische volk: “We leren niet uit onze geschiedenis, mensen willen geen conclusies trekken uit het verleden.”

LEES OOK. Wagner-baas stuurt bebloede hamer naar het Europees Parlement

De Verenigde Staten loofden deze zomer een beloning van 10 miljoen dollar uit voor meer informatie over Yevgeny Prigozhin en zijn Russische trollenfabriek Internet Research Agency. De beruchte zakenman wordt gezocht voor zijn rol in de Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

LEES OOK. Waarom de Verenigde Staten 10 miljoen dollar overheeft voor de ‘chef-kok van Poetin’

©  via REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER