De vijf bezielers van Brouwerij Cabardouche. © Lien Van den Eynde

Borgerhoutse brouwers van Cabardouche brengen nu ook eigen whiskey uit

Borgerhout -

Dat de vijf bezielers van brouwerij Cabardouche niet vies zijn van experiment, is al langer geweten. Tot nog toe was de uitkomst echter altijd: bier. Tot nog toe dus, want de brouwerij komt vandaag naar buiten met een eerste batch Cabardouche Whiskey. “Whiskey en bier liggen eigenlijk heel dicht bij elkaar.”

Elien Van Wynsberghe

Brouwerij Cabardouche bestaat ondertussen tien jaar. De vier klassieke bieren van de brouwerij -Blonde Stoot, Stout Mokke, Reus en Miek Exotiek- zijn intussen flink ingeburgerd in Borgerhout en omstreken. “Elk jaar brengen we ook een eindejaarsbier uit. Dat is telkens een verrassing. Volgende week, tijdens het Warm Winterfeest, lanceren we ons winterbier van dit jaar”, vertelt Igor Van Soens (40) van Cabardouche.

Daarnaast experimenteren de brouwers van Cabardouche aan de lopende band. “Om de twee weken brouwen we een nieuw bier. Dat levert ons een heel wisselend gamma op. Van tripels met een twist tot stout of sour bier: alles waarvan we denken dat het tof is.”

Maar nu pakt de Borgerhoutse brouwerij dus ook uit met een eigen whiskey. Hoe ze op dat plan kwamen? “Eigenlijk liggen bier en whiskey dicht bij elkaar. Allebei de dranken zijn op basis van granen”, legt Igor uit. “Maar waar je bier na gisting gaat bottelen, ga je bij whiskey de vloeistof die je na het gisten verkrijgt, opstoken. Dat gebeurt via een stookinstallatie. De alcohol wordt eruit gehaald en zo krijg je een substantie die eruit ziet als water. Die vloeistof laat je rijpen in een vat en verdun je later tot je uitkomt op de gewenste alcoholgraad. In ons geval: 46%.”

© rr

De eerste batch Cabardouche Whiskey vertrok van hetzelfde beslag als het Stout Mokke bier en rijpte na distillatie 42 maanden in eigenhouten vaten. Dat leverde een whiskey op met toetsen van ruwe kandij, beukennoot, hout, vanille en shortbread. “Het resultaat wordt goed onthaald bij kenners”, zegt Igor. “We hebben onze whiskey geregeld laten proeven aan de ‘Malt Lovers’, een Antwerpse whisky club. “Zij gaven hun deskundige mening en raadden ons na drie jaar en enkele maanden aan om hem ‘nog een half jaarke te laten liggen’. Naar dat advies hebben we geluisterd. Nu is hij perfect.”

Van de Cabardouche Whiskey bestaan er slechts 200 flessen. “Die kunnen mensen online kopen of in ons winkeltje in de Centers.” Een fles kost 60 euro. “Een schone kerstcadeau dus”, lacht Igor.

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners