De sterrenweide in Booischot is aangeplant rond een stermagnolia. © rr

Booischotse begraafplaats heeft eerste sterrenweide in de gemeente: “Heist-centrum volgt volgend jaar”

Booischot, Heist-op-den-Berg -

Op de begraafplaats van Booischot (Heist-op-den-Berg) is recent de eerste sterrenweide in de gemeente aangelegd. De herinneringsplek werd ingericht rond een stermagnolia. De bloemenpracht moet ouders die hun kind verloren tijdens of na de zwangerschap vanaf volgend voorjaar troost en geborgenheid helpen te bieden op de begraafplaats. De andere Heistse begraafplaatsen komen stelselmatig aan bod. Heist-centrum staat als volgende op de planning.

Kristof Van Rompaey

“De boom op de sterrenweide en de aanleg er rond creëren een rustige plek om even te bezinnen”, zegt Lore Van den Bergh van het team Burgerzaken. “Naar het voorbeeld van andere sterrenweides waar ouders een sterretje of ander aandenken kunnen achterlaten, bekijken we nog hoe we dat bij ons gaan aanpakken. Misschien wordt het een lintje of een sterretje om in de boom te hangen, maar dat kunnen we voorlopig nog niet bevestigen. Het startschot daarvan wordt iets voor 2023.”

Ontruimingen

De nieuwe sterrenweide is een symbolische plaats waar geen stoffelijke resten worden uitgestrooid of begraven. Foetussen die de wettelijke levensvatbaarheid van 26 weken nog niet bereikt hebben, kunnen ofwel in het kinderpark van een van de Heistse begraafplaatsen begraven worden of anoniem in een grasveld op een van de kinderparken. Dat gebeurt dan onder een vierkant arduinen plaatje met een gezandstraald sterretje en vermelding van het jaartal erop. Voor foetussen van minder dan 12 weken bestaat enkel de mogelijkheid om op een van de grasvelden begraven te worden.

Nu de Booischotse sterrenweide klaar is, staat de volgende op de planning. “Op het kerkhof van Heist-centrum staat volgend voorjaar een heraanleg gepland na de ontruimingen die er hebben plaatsgevonden”, zegt Van den Bergh. “Daar gaat dan meteen een sterrenweide worden ingericht. De overige begraafplaatsen komen aan bod in functie van de ontruimingen die er hebben plaatsgevonden of gaan plaatsvinden. Bij de heraanleg gaat er telkens aandacht naar een sterrenweide.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners