De tweejaarlijkse kerstconcerten van Octave brachten telkens heel wat volk op de been. © RR

Gaudioso, opvolger van Octave vzw, organiseert eerste aperitief- en kerstconcert

Turnhout -

Muziekliefhebbers kunnen zich opwarmen aan het nieuwe Turnhoutse Gaudioso. Op zondag 4 december speelt koperkwintet Potters Brass in de Sint-Pieterskerk, waar zaterdag 10 december de koren Voces Capituli en Pizzicanto voor de kerstsfeer zullen zorgen.

Wouter Adriaensen

Gaudioso is een Italiaanse muziekterm die ‘vrolijk’ of ‘blij’ betekent. Het team bestaat uit onder meer Herman De Houwer, Roger Kox en Xavier Swerts, die in 2008 mee de vzw Octave, de opvolger van het Turnhoutse orgelcomité, oprichtten. Octave verzorgde de voorbije jaren verschillende populaire evenementen rond het orgel.

“Met Gaudioso willen we toegankelijke aperitief- en namiddagconcerten organiseren voor een breed publiek, en dat op zondag in de Sint-Pieterskerk”, vertelt Xavier Swerts. “Bovendien plannen we vanaf volgend jaar op elke derde zondag van de maand, tijdens de plechtige hoogmis, een concertmis. We willen ook jonge muzikanten een podium aanreiken. Het hoeft trouwens niet altijd muziek te zijn, ook woord en dans kunnen aan bod komen.”

Filmmuziek en kerstsfeer

In september bracht het Symfonieorkest Zuiderkempen al muziek van filmcomponisten Ennio Morricone en John Williams. Ondertussen is de kalender verder ingevuld. Op zondag 4 december speelt Potters Brass een aperitiefconcert om 12u. Het koperkwintet wordt gevormd door papa Paul, zijn drie dochters en een vriend des huizes. Ze worden begeleid door Gaudioso-lid Sara Van Gucht op het orgel.

“Daarnaast organiseren we op zaterdag 10 december om 16u een kerstconcert”, zegt Xavier. “Dat ligt in lijn met het zeer populaire tweejaarlijkse kerstconcert dat we in het verleden als vzw Octave organiseerden. Voces Capituli ontstond uit het Antwerps kathedraalkoor, Pizzicanto is een Turnhouts kamerkoor. Ze brengen klassieke en minder bekende kerstliederen. We kaarten na met een warm drankje.”

Op zondag 29 januari verwelkomt het Vlaams Symfonisch Orkest het nieuwe jaar in de Begijnhofkerk. Tickets voor het aperitiefconcert kosten 10 euro, voor de twee andere 18 euro.

www.gaudioso.net

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners