Beka uit Georgië en zijn nichtje Sabina bij de foto van Beka met zijn vegetarisch gerecht met aubergines dat hij bereidde. Sabina toont trots hun foto in het boek. ©  kma

Vluchtelingen delen hun lievelingsgerechten in boek en fototentoonstelling Aan Tafel!

Broechem -

In het opvangcentrum van Broechem werd het fotoboek ‘Aan Tafel!’ voorgesteld waarin vluchtelingen hun favoriete gerechten presenteren uit hun moederland. Beka uit Georgië kookt zo graag dat hij niet kon kiezen. Hij verhuist deze week van Broechem naar Mortsel en mag in de Instroom Academy van chef-kok Seppe Nobels zijn culinaire passie nu verder verfijnen.

Kristin Matthyssen

De Verhalenweverij dat sinds 2017 verhalen voorleest aan de kinderen in het asielcentrum van Broechem, hoorde er tijdens haar bezoeken zo veel verhalen dat de idee groeide deze naar buiten te brengen met een fototentoonstelling over de lievelingsgerechten van de bewoners. Samen koken werkt verbindend. Tijdens elf kookmiddagen van januari tot juni dit jaar bereidden de bewoners samen met enkele vrijwilligers de typische gerechten uit hun moederland. Fotografe Griet Van Wesemael legde alles vast op beeld.

De verhalen, foto’s en recepten werden gebundeld in het boek ‘Aan tafel!’. Voor de auteurs was het niet altijd gemakkelijk, want de meesten wegen niets af en koken op gevoel. Met veel geduld werd er voor gezorgd dat alle grammetjes netjes genoteerd stonden, zodat de lezer thuis de gerechten uit de wereldkeuken kan namaken. En het is de moeite, want de proevertjes tijdens de boekvoorstelling geurden en smaakten heerlijk. De farni pankeeti, oliebollen met honing, van Isatou uit Gambia lijken op onze smoutebollen, maar dan zonder poedersuiker.

Auberginerolletjes

Beka vluchtte uit Georgië samen met zijn nichtje en neefje. “Hier in België kan ik zijn wie ik wil zijn”, zegt hij. Beka beleefde volgens auteur Gitt enorm veel plezier aan het kookmoment. Zo veel dat hij niet één maar wel vijf lievelingsgerechten koos en neuriede tijdens het bereiden van zijn kaaslasagne. Auberginerolletjes, rundslever met noten en granaatappeltjes: Beka is een keukenheld. De foto’s waarop hij staat te koken, gingen mee naar zijn interview bij het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen.

“Ik heb een positieve beslissing gekregen”, vertelt Beka. “Ik ben nu erkend en mag het opvangcentrum in Broechem verlaten. Ik heb iets in Mortsel gevonden om te wonen. Morgen doe ik mijn laatste werkdag bij een logistiek bedrijf in Grobbendonk. Ik mag intussen ook vier keer per week naar Instroom, de opleidingsacademie van Seppe Nobels, om nog beter te leren koken. De afgelopen maanden combineerde ik de academie met mijn werk ik Grobbendonk, maar het werd zwaar. Als ik in Mortsel woon, kan ik mij concentreren op mijn lessen Nederlands en integratie in combinatie met de academie van Seppe Nobels. Ik start nu echt aan mijn nieuw leven hier.”

Beka is ook fier dat hij voor het eerst in een boek staat. “De eerste keer, maar misschien niet de laatste keer. Ik zit vol plannen en ideeën. Een Georgische vriend en operazanger uit Lier die naar de voorstelling kwam kijken, vindt het ook een mooi boek.”

De cover. ©  rr

Rechts Beka met zijn gevulde auberginerolletjes en olijven. ©  Griet Van Wesemael

Beka en Sabina met het boek en de foto van de fototentoonstelling. ©  kma

Sahra uit Somalië. ©  Griet Van Wesemael

Oliebollen en maaltijdsoep

Isatou komt uit Gambia. Ze maakte farni pankeeti, oliebollen met honing. “Als je kookt, moet je er veel liefde instoppen”, vertelt ze. “Je moet van de warmte genieten.”

Sahra vluchtte uit Somalië. Haar dochters mochten niet naar school van terreurgroep Al-Shabaab. Ze maakte samen met haar dochters en vriendinnen maraq klaar, een maaltijdsoep met kip.

Maya, Abeer, Rawia en Naya komen uit Palestina. Ze willen een nieuw leven opbouwen en bereidden musakhan, een schotel van laagjes platbrood met kip.

Bij het boek hoort een fototentoonstelling. De tentoonstelling loopt in de bibliotheek van Ranst en reist daarna door de provincie.

Aan Tafel! (28 euro) van Gitt Smans, Marlies Algoet, Lutgarde Daniëls/foto’s Griet Van Wesemael is te bestellen bij De Verhalenweverij via de website www.aantafelproject.be. Het boek is ook tot eind januari rechtstreeks te koop in de bib van Ranst.

Maya, Abeer, Rawia en Naya (v.l.n.r.) uit Palestina. ©  Griet Van Wesemael

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners