© ATV

Parket houdt reconstructie aan woning van doodgeschoten ‘prepper’ Yannick Verdyck

Merksem -

Het Antwerps parket hield vrijdag een reconstructie in de Molenlei in Merksem na de dodelijke schietpartij in de woning van de 36-jarige ‘prepper’ Yannick Verdyck. De reconstructie moet een antwoord geven op de vraag wie geschoten heeft en wanneer.

vdaa, nelo, jtp

De speciale eenheden vielen eind september op een tiental plaatsen in Vlaanderen binnen in een onderzoek van het federaal parket naar rechts-extremisme en illegaal wapenbezit. Volgens het federaal parket wilden de leden van de Merksemse Schutters Vereniging “een gewapend verzet tegen de overheid plegen, zonder dat daar al een tijdstip of plaats voor bepaald was”.

Ook in de Molenlei in Merksem vond zo’n huiszoeking plaats bij de 36-jarige Yannick Verdyck, de voorzitter van de schietclub. Hij werkte als goud- en zilverhandelaar en leefde als prepper, iemand die zich voorbereidt op grote rampen en het einde van de wereld. Bij die huiszoeking kwam het tot een vuurgevecht, waarbij Verdyck het leven liet.

LEES OOK. Meer dan 200 vuurwapens aangetroffen tijdens huiszoekingen waarbij ‘prepper’ uit Merksem stierf

Wat er zich in het appartement heeft afgespeeld, blijft voor de familie een groot vraagteken. Het Antwerps parket onderzoekt de omstandigheden van de schietpartij. Er moet onder meer een antwoord gevonden worden op de vraag wie heeft geschoten en wanneer.

LEES OOK. “Agenten riepen ‘ta gueule’ en toen werd er geschoten”: dodelijke inval bij ‘prepper’ in Merksem krijgt ook kritiek

“We hebben vrijdag inderdaad een hele dag uitgetrokken om de reconstructie in de Molenlei uit te voeren, in aanwezigheid van de onderzoeksrechter, het Openbaar Ministerie en het Comité P dat het onderzoek voert”, bevestigt woordvoerder Kristof Aerts van het Antwerps parket.

“Alle deskundigen zijn ter plaatse, alsook de mensen die de huiszoeking in september hebben uitgevoerd. Bij de reconstructie worden de verklaringen, de analyses en het sporenonderzoek aan elkaar getoetst. Alles wordt ook audiovisueel opgenomen.”

De familie van Yannick, die klacht heeft ingediend tegen de politie om antwoorden te krijgen, woonde de reconstructie bij. Ze werden bijgestaan door hun advocaat, meester John Maes. “Het was een lange dag. Inhoudelijk kan ik niets kwijt over de reconstructie”, zegt hij.

In het onderzoek van het federaal parket naar de dreiging werden zes leden van de schuttersvereniging opgepakt. Twee verdachten, Igor G. en Marc D., werden aangehouden door de onderzoeksrechter en zitten nog steeds in voorhechtenis.

© Patrick De Roo

© Patrick De Roo

© Patrick De Roo

(vdaa, nelo, jtp)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV