Hoornist Yuriy Mandziy en mezzosopraan Els Van Daele vergasten zondag tweehonderd Oekraïnse kinderen op een sinterklaasfeest in de Antwerpse opera.  ©  Jeroen Hanselaer

Opera Ballet Vlaanderen geeft tweehonderd Oekraïense kinderen sinterklaasfeest: “We leren ‘Sinterklaas Kapoentje’ aan”

Antwerpen -

Wist je dat de sinterklaastraditie ook in Oekraïne leeft? Hoornist Yuriy Mandziy en mezzosopraan Els Van Daele, allebei verbonden aan Opera Ballet Vlaanderen, vatten het plan op om bij het sinterklaasfeest van hun werkgever ook kinderen van Oekraïense vluchtelingen uit te nodigen. “Zo laten we hen delen in onze gastvrijheid.”

Ilse Dewever

Zoals in veel bedrijven, wordt in deze tijd van het jaar ook bij Opera Ballet Vlaanderen (OBV) een sinterklaasfeest georganiseerd voor de kinderen van werknemers. Doorgaans is er bij OBV dan een twintigtal kinderen van de partij, zondag wordt er tien keer zoveel jong volk verwacht in de grote zaal op de Frankrijklei. Mezzospraan Els Van Daele en haar partner, de Oekraïense hoornist Yuriy Mandziy, leden van het Koor en Symfonisch Orkest Opera Ballet Vlaanderen, hebben zelf geen kinderen. Maar het OBV-sinterklaasfeest wilden ze wel graag openstellen voor kinderen op de vlucht. Via de Oekraïense weekendschool in de Breugelstraat schreven tweehonderd kinderen die met hun moeders in Antwerpen verblijven zich in.

“Begin dit jaar leerde ik de Oekraïense Anastasiia kennen, een zangeres die auditie had gedaan bij ons Koor”, vertelt Els. “Ze heeft een tijdje bij me ingewoond, samen met haar zoontje. Toen ik ontdekte dat de Sint ook in Oekraïne komt, vroeg ik me af hoe we de gevluchte kinderen hier een warm sinterklaasgevoel konden bezorgen. Aanvankelijk dachten Yuriy en ik enkel speelgoed in te zamelen bij de collega’s, maar het bleek logistiek nogal moeilijk om dat te verdelen. Daarom worden de kinderen zondag vergast op een traditioneel sinterklaasfeest. Met verhaaltjes in het Nederlands en het Oekraïens en sinterklaasliedjes, live gebracht door musici van OBV. Het ingezamelde speelgoed zal alsnog aan huis geleverd worden op 19 december. Dan wordt in Oekraïne het sinterklaasfeest officieel gevierd.”

Geen paard

Als muzikant verblijft Yuriy sinds 2008 in ons land. Hij koestert warme herinneringen aan hoe Sinterklaas gevierd wordt in zijn thuisland. “De nacht van 18 op 19 december wordt er onder het kussen van de kinderen een geschenkje verstopt, wat snoepgoed of een boek. Later volgt dan een groter cadeau. De Sint ziet er in Oekraïne wel anders uit. Waar hij hier gekleed is als een katholieke bisschop met een hoge mijter, is hij bij ons uitgedost als een orthodoxe bisschop met een ronde mijter. Nog sterk ingebed in de religieuze traditie is Sint-Nicolaas bij ons een heilige uit Turkije met engeltjes in zijn zog. Hij wordt dus niet afgebeeld met Pieten, en een paard heeft de Sint ook al niet. Hij komt altijd overal te voet. (grapt) Misschien dat hij vanuit België daarom pas op 19 december in Oekraïne aankomt.”

In Oekraïne is de Sint uitgedost als een orthodoxe bisschop met een ronde mijter. ©  Shutterstock

Op het sinterklaasfeest, zondag in de operazaal van OBV, zijn Els en Yuriy ook gastvrouw en -heer van dienst. Els zal een sinterklaasverhaal voorlezen, terwijl Yuriy met collega-koperblazers en strijkers musiceert. “Daarna gaan we de Oekraïense kinderen een sinterklaasliedje aanleren”, vertelt Yuriy. “In Oekraïne hebben we geen specifieke sinterklaasliedjes, dus kiezen we voor een Vlaamse klassieker, Sinterklaas Kapoentje. Ik heb het liedje in het Cyrillisch alfabet fonetisch uitgeschreven. De Oekraïense kinderen krijgen de tekst dus ook in het Nederlands, zodat alle kinderen het samen kunnen zingen.”

“Als teken van gastvrijheid hebben we ervoor gekozen om een Vlaamse Sint uit te nodigen”, aldus nog Els. “Zo geven we aan dat we onze cultuur willen delen en de Oekraïense kinderen heel welkom zijn om met ons mee te vieren. Om spraakverwarring te vermijden wordt Yuriy trouwens aangesteld als secretaris van de Sint.”

Van de discussie rond de Pieten houden ze zich ver bij Opera Ballet Vlaanderen. De Sint zal er zondag niet vergezeld worden van hulpjes, maar maakt zijn opwachting in zijn eentje. “Zo bewandelen we de gulden middenweg”, besluit Yuriy. “Het wordt een Vlaamse Sint, maar zonder paard of pieten is hij toch ook een beetje Oekraïens.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners