©  REUTERS

Louis van Gaal sluit job als nieuwe bondscoach van Rode Duivels niet uit: “Je moet mijn vrouw Truus overtuigen”

Wij zijn jaloers op Nederland. Zij spelen straks de 1/8ste finale tegen USA terwijl de Rode Duivels al thuis zijn. Daarom trokken wij naar Louis van Gaal (71). Die wil Oranje eerst tot wereldkampioen kronen, maar zou hij dan geen Belgisch bondscoach kunnen worden? Op zijn persconferentie werd België alleszins de running joke. “Ik dacht er al over na.”

Jürgen Geril in Doha

LEES OOK. Van Mauricio Pochettino tot Louis van Gaal: deze 21 buitenlandse namen zijn nog beschikbaar

Nu de Rode Duivels naar huis zijn leggen de overgebleven Belgische journalisten in Qatar de focus op Nederland. Die persconferenties van bondscoach Louis van Gaal zijn plezant. Zo knuffelde hij al een Senegalese reporter of bekvechtte hij met Valentijn Driessen, de Chef Voetbal van De Telegraaf wiens vragen hij altijd provocerend vindt. Want hoewel Oranje door de poules fietste, toch zijn onze Noorderburen erg kritisch over het spelniveau.

Villa in Knokke?

De Nederlandse media vinden het daarom wel leuk dat er drie voetbaljournalisten van onze krant het perscentrum binnenstappen om Van Gaal te aanhoren. Zij zien het als een charme-offensief om de coach te overtuigen om na het WK Roberto Martinez op te volgen. Bij Oranje wordt Louis van Gaal dan toch vervangen door Ronald Koeman. We zijn met drie journalisten omdat het in de overvolle perszaal niet altijd makkelijk is om de microfoon te pakken te krijgen. Toch lukt het ons en gelach weerklinkt wanneer we Louis vragen of hij en zijn vrouw het niet zouden zien zitten om in januari naar België te verhuizen. “Nou”, zegt Van Gaal. “België is een mooi land, met heel wat vriendelijke mensen. Ze hebben daar in Knokke een mooi strandpaleisje. Ik ben er al eens geweest. Dus, ja ik heb er al over nagedacht.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Louis van Gaal heeft de zaal direct op zijn hand en beantwoordt graag dit soort vragen. Hij vindt dat er in eigen land te veel geklaagd wordt en dus mogen we nog doorgaan. “Wat er nodig is om mij binnen te halen? Wel, dan moet je mijn vrouw Truus overtuigen. Naar bepaalde landen gaat Truus niet, hoor. (lacht) Neen serieus. Ik kan nog altijd zelf beslissen. Maar nu zijn we hier omdat Nederland wereldkampioen wil worden. Er zijn nog vier matchen en ik zei al eens: als we dit WK winnen dan is de voetbalwereld zo opportuun dat ik veel aanbiedingen zal krijgen. Maar we zijn nog geen wereldkampioen en als ik de Nederlandse media mag geloven, worden we het ook niet.” (grijnst)

Als wij Peter Bossaert, de CEO van de Belgische voetbalbond, waren zouden we Van Gaal weldra toch een berichtje sturen met de vraag voor België. Sommige Nederlandse waarnemers menen zelfs te weten dat Louis en Truus effectief een optrekje in Knokke op het oog hebben als extra verblijf. Van Gaal lijkt gecharmeerd door België. “Jullie ploeg heeft in mijn ogen nog altijd spelers die geweldig zijn, maar ik zie hen natuurlijk niet op training. Wij klopten België recent wel twee maal, maar ik zag de laatste WK- wedstrijd van België tegen Kroatië… Wel die hadden ze altijd moeten winnen. Helaas is voetbal niet alleen techniek en tactiek. Ook een beetje geluk telt.”

Cheese

Van Gaal weet hoe hij moet entertainen. Een fotograaf die te laat was, geeft hij nog een kans om hem alsnog te kieken. Voor de hele zaal glimlacht hij en roept Cheese. Daarna wil een Nederlander weten of hij zich nog een match uit 1997 herinnert toen hij met Ajax de Amerikaanse bondscoach trof bij Sparta Rotterdam. “Neen, ik leef niet in het verleden”, klinkt het. “Ik maak plannen voor de toekomst. Zoals ik nu plannen maak voor België.”

Weer gelach. De Duivels zijn de running gag in deze persconferentie en een Algerijnse journalist ziet zijn kans schoon: “Mijnheer Van Gaal, sinds u toch België overweegt, is er dan een kans dat u ook in Afrika bondscoach zou worden?” Zo, op dat niveau zijn wij dus beland, maar Van Gaal is onverstoorbaar. “Je moet alles openhouden, maar ik denk het niet”, besluit hij. “Al ben ik nu met Nederland bezig en moet de focus daarop. USA is een heel energieke en moeilijke tegenstander. Als ik alleen over andere landen praat, geloven mijn spelers me ook niet meer. En ze zijn nu al zo moeilijk te overtuigen.”

De Nederlandse pers vond het onderonsje achteraf heel leuk. Zij adviseerden ons om zo snel mogelijk in Knokke post te vatten om Van Gaal straks te spotten. Velen geloven dat Oranje wel eens sneller kan thuis zijn dan verwacht.

LEES OOK. Wie wordt de opvolger van Roberto Martinez? Dit zijn de zes topkandidaten, onder wie één buitenlander

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

MEER OVER DE RODE DUIVELS