De Metro-winkel op het Kielsbroek in Antwerpen-Zuid. ©  Joris Herregods

Sligro is topfavoriet om alle Metro-vestigingen in provincie Antwerpen over te nemen

De Nederlandse groothandel Sligro heeft volgens de gedelegeerd rechter in Antwerpen de beste papieren om de vestigingen van de groothandelsketen Metro over te nemen, eventueel gecombineerd met een overname van de vestiging in Evergem door de groep Van Zon.

Het bod van een groep rond Vincent Nolf, de huidige CEO van Metro, werd erg kritisch onthaald. Nolf en zijn medestanders willen maar 110.000 euro bieden voor Metro, terwijl Sligro 60 miljoen veil heeft. In de komende twee weken neemt de Antwerpse ondernemingsrechtbank een definitieve beslissing.

Christof Willocx

STANDPUNT. Makro laat personeel, zonder enig respect, aan hun lot over

Vrijdagochtend waren tientallen personeelsleden van de supermarktketen Makro en de groothandelszaak Metro, die producten levert aan restaurants en cateraars, naar de ondernemingsrechtbank in Antwerpen gekomen. Het personeel van Makro kwam zonder hoop op een overname. Er is geen enkel ernstig bod binnengekomen om de noodlijdende Makro-winkels over te nemen. Voor Metro, dat in de provincie Antwerpen vestigingen heeft op het Kielsbroek in Antwerpen-Zuid, op Houtdok-Noordkaai in Antwerpen-Noord en in Sint-Katelijne-Waver, zijn er wel vier kandidaat-kopers.

Twee van die vier willen maar enkele Metro-vestigingen overnemen. Van Zon wil alleen de Metro-vestiging in Evergem. Het bod van Horeca Totaal heeft betrekking op de vestigingen in Luik en Middelkerke.

Vrijdagochtend voerden medewerkers van Makro actie aan het Antwerpse justitiepaleis. ©  rr

Metro in Antwerpen-Noord gaat dicht, personeel houdt job

Maar Sligro heeft zestig miljoen euro over om vrijwel alle Metro-vestigingen in België over te nemen, op die in Antwerpen-Noord na. Maar de advocaat van Sligro benadrukte vrijdag voor de ondernemingsrechtbank wel dat de negentien personeelsleden van Antwerpen-Noord wél zullen worden overgenomen, met behoud van hun huidige loon- en arbeidsvoorwaarden. Het Metro-personeel van Antwerpen-Noord kan in de nabijgelegen Sligro aan de slag. Bovendien wil Sligro ook honderd werknemers overnemen van het gedeelde hoofdkantoor van Makro en Metro in Wommelgem.

LEES OOK. Computersysteem bij Makro ligt al dikke week plat: personeel houdt zich noodgedwongen bezig door te kaarten

Mogelijk zal Sligro de vestiging in Evergem overlaten aan Van Zon. Sligro wil de Metro van Evergem ook overnemen, maar heeft al laten verstaan dat ze de vestiging in Evergem eventueel willen laten vallen, zonder iets van de totale overnameprijs af te doen.

Het Metro-personeel van Antwerpen-Noord kan in de nabijgelegen Sligro aan de slag. ©  Jan Van der Perre

Drie huidige bestuurders van Metro willen ook graag alle Metro-vestigingen overnemen. Het gaat om CEO Vincent Nolf, financieel directeur Christoph Otte-Wiese en operationeel directeur Jonas Muys. Ze bieden 110.000 euro. De voorzitter van de rechtbank stelde bijzonder kritische vragen over dat bod. “Jullie bieden 110.000 euro, maar de liquidatiewaarde van de activa wordt op elf miljoen euro geschat. Een bod moet altijd groter of gelijk aan de liquidatiewaarde van de activa zijn”, zei de voorzitter.

De advocaat van de drie bestuurders kwam in zijn verdediging moeilijk uit zijn woorden. Jonas Muys moest hem bijstaan om concrete uitleg te geven, maar die leek de voorzitter niet te kunnen overtuigen. “We hebben tot het laatste moment naar extra financiering gezocht, maar hebben die niet gevonden”, zei Muys in de rechtbank.

Grote onzekerheid bij personeel

Het personeel van Metro wil intussen snel duidelijkheid. “De Metro-medewerkers worden vaak vergeten”, zegt een vakbondsverantwoordelijke. “Er is vooral een grote onzekerheid. Zelfs in deze moeilijke periode staan alle medewerkers nog steeds klaar om de klanten te helpen, in de mate van het mogelijke. Maar het mag nu echt niet meer te lang duren voor we nieuws over de overname krijgen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER