Harmonie Eendracht maakt Macht heeft echt opnieuw een fatsoendelijke ruimte nodig. Café ’t Zonneke in ’t Zonneputteke is te klein. ©  kma

Geduld harmonie met gemeente geraakt op, muziekvereniging vraagt 500.000 euro en grond in erfpacht om zelf te kunnen bouwen

Zoersel -

Koninklijke harmonie Eendracht Maakt Macht vraagt een half miljoen euro aan de gemeente om zelf een lokaal te kunnen bouwen. In 2011 moest de muziekvereniging haar eigen lokaal op het Kermisplein verlaten voor de bouw van woonzorgcentrum De Buurt. De gemeente beloofde een evenwaardig lokaal terug te geven. Sindsdien repeteren ze in café ’t Zonneke van ’t Zonneputteke. “Maar het wordt onwerkbaar en te klein”, zegt voorzitter Kristof Luyckx. “Ons geduld is op.”

Kristin Matthyssen

Alle gemeenteraadsleden kregen de brief van Koninklijke harmonie Eendracht Maakt Macht. Het punt werd besproken in de gemeenteraad. Cultuurschepen Roel Van Elsacker (CD&V) had begrip, maar toonde zich ook wel verbaasd, omdat hij bij de laatste vergadering over de verenigingenschuur de indruk had dat de neuzen weer allemaal in dezelfde richting stonden.

In 2011 moest harmonie Eendracht Maakt Macht haar eigen lokaal verlaten voor het hoger doel: de bouw van een nieuw woonzorgcentrum in Zoersel, waar nood aan was. De gemeente stelde de harmonie een gelijkwaardig lokaal met dezelfde genotsrechten in het vooruitzicht.

“Er werden verschillende pistes onderzocht, zoals de fusie met De Lindekring”, schetste schepen Van Elsacker nog eens de geschiedenis. “Maar qua instrumenten bleken die twee muziekverenigingen niet compatibel.”

In 2018 kocht de gemeente grond in de Kapelstraat om een verenigingenschuur te bouwen voor Eendracht Maakt Macht, Tilia en Obscura. “We onderzochten ook dit jaar bijvoorbeeld nog de aankoop van de Smoutmolen, maar onze geprefereerde oplossing blijft de verenigingenschuur, waar vier verenigingen – ook Danco Movado – een onderkomen kunnen vinden. Wij willen dit nu zo snel mogelijk in de markt zetten. In dat opzicht schrik ik van deze brief van Eendracht Maakt Macht, want bij de jongste vergadering had ik de indruk dat alle neuzen weer in dezelfde richting stonden”, zegt Van Elsacker.

Slechte akoestiek

Volgens voorzitter Kristof Luyckx is het café van ’t Zonneputteke onhoudbaar geworden. “Het is echt veel te klein, omdat onze harmonie zelf in die elf jaar is gegroeid. De akoestiek is er bijzonder slecht door al dat beton en de grote ramen. Toen na de coronapandemie muziekverenigingen weer mochten opstarten, moesten wij uitwijken naar een andere gemeente voor onze repetities omdat wij niet aan de afstandsregels konden voldoen. In november hebben we ons concert bij een bevriende harmonie moeten spelen. Die plannen voor die verenigingenschuur zijn perfect voor ons, maar dit duurt al elf jaar. We krijgen geen garanties om dezelfde genotsrechten te hebben als in ons eigen lokaal. Gaan wij kunnen repeteren en spelen als we willen? Al elf jaar lopen wij verhuurinkomsten mis. Deze situatie is niet ernstig meer”, zegt Luyckx.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners