Via Digibanken kunnen mensen met een laag inkomen een gratis laptop lenen. © Shutterstock

Noorderkempen Werkt wil met nieuw project digitale uitsluiting verminderen

Noorderkempen -

De samenleving wordt steeds meer digitaal, maar niet iedereen is mee. Daarom start de interlokale vereniging Noorderkempen Werkt met het project Digibanken.

Noorderkempen Werkt bestaat uit de gemeenten Arendonk, Baarle-Hertog, Hoogstraten, Merksplas, Ravels en Rijkevorsel. “Met Digibanken willen we alle inwoners maximaal toegang geven tot digitale dienstverlening”, vertelt coördinator Leo Sprangers van Noorderkempen Werkt. De Vlaamse overheid geeft een financiële steun van 500.000 euro. Eerder al is er een budget van 167.863 euro toegekend voor het project Iedereen Digitaal. Beide projecten laten toe om van digitale inclusie een echt speerpunt te maken in de gemeenten van de Noorderkempen.”

Digibanken heeft een drieledig doel. “Een gratis laptop uitlenen aan mensen of gezinnen met een laag inkomen, technische ondersteuning aan huis vragen en zo nodig een aantal praktische opleidingsuren krijgen. De toestellen worden na gebruik gereviseerd voor een volgende gebruiker. Er zouden hiervoor een 200-tal toestellen beschikbaar komen. In alle gemeenten worden laagdrempelige lessen aangeboden om inwoners aan te leren hoe ze best met digitale toepassingen omgaan. Daarnaast willen we begeleiding bieden bij toegang tot online diensten.” Noorderkempen Werkt wil snel een projectleider Digibanken aanwerven om in het najaar van 2023 te kunnen starten. (ram)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners