Van links naar rechts: Thomas, Joppe en Selle. ©  rr

In 2023 samenwerking met MS-Liga Vlaanderen

Broers en vriend starten sportaanbod en lifecoaching voor personen met chronische aandoening

Pulle, Turnhout -

Selle (22) en Joppe (21) Bertels uit Pulle zagen zelf bij hun moeder, die MS heeft, hoe beperkt het sportaanbod is voor mensen met een chronische aandoening. Vanuit hun opleiding en eigen ervaring hebben de broers nu de start-up FitChro opgericht, die inzet op fysieke en mentale training voor personen met een chronische aandoening.

Selle en Joppe merkten zelf thuis dat het sportaanbod nog zeer beperkt is, ondanks de hoge nood.

Bewegen met een chronische aandoening

“Hoewel onderzoek aantoont dat sporten positieve gevolgen heeft voor mensen met een chronische aandoening, is er voor hen geen toereikend sportaanbod. Bij mensen uit onze nabije omgeving, zelfs binnen het gezin, merkten we dat ze na hun revalidatie in een zwart gat vielen. Met FitChro willen we deze mensen helpen hun levenskwaliteit te verbeteren”, zegt Joppe Bertels, medeoprichter van FitChro. Samen met zijn broer Selle werd hij geïnspireerd door hun moeder, die lijdt aan MS.

De groep mensen met een chronische aandoening is bovendien enorm ruim en meer divers dan veel mensen denken. Van MS-patiënten tot kankerpatiënten en zelfs mensen die de gevolgen nog meedragen van een Covid-infectie, allemaal behoren ze tot die groep. “Natuurlijk kunnen ook mensen zonder aandoening terecht bij FitChro”, zegt Selle.

Lifestyle-coaching

In het aanbod zit ook mentale begeleiding verwerkt, een component die vaak onderschat wordt. Zo werkt FitChro aan een levensstijl op lange termijn.

Selle volgde de opleiding ‘Sport en Bewegen’ aan de Thomas More hogeschool in Turnhout. Joppe volgde aan dezelfde school de opleiding Sport- en Cultuurmanagement’. Tijdens het laatste jaar van hun opleiding werd het eerste zaadje voor FitChro geplant. Thomas Wuyts (26) uit Rijkevorsel, een toenmalige medestudent, is ook nog steeds betrokken bij FitChro door zijn connectie met de doelgroep: een vader die leed aan kanker en een moeder die lijdt aan fibromyalgie.

Workshops met MS-Liga Vlaanderen

Het bewijs dat de doelgroep nood heeft aan een bedrijf zoals FitChro is de samenwerking met MS-Liga Vlaanderen. In de loop van 2023 organiseert FitChro een reeks workshops over heel Vlaanderen. Verschillende thema’s zoals bewegen als medicijn, mentaal welzijn en vermoeidheid komen daarbij aan bod.

De trainingen van FitChro vinden plaats op maandagen, woensdagen en zondagen, in de sportzaal van Thomas More in Turnhout. Meer info op www.fitchro.be

 kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners