Kerstmagie zonder dansende elfen is ondenkbaar. © Koen Fasseur

Tweelingdochters (9) van prins Simon de Merode schitteren als kerstelf in ‘Kerstmagie’

Westerlo -

Kerstmagie , de jaarlijkse theaterwandeling, gaat komende zaterdag officieel van start in tien kastelen. De try-out van donderdagavond in kasteel de Merode in Westerlo, was ook een bijzondere avond voor Rose en Marina, de dochters van prins Simon de Merode. De tweeling is 9 jaar geworden en mag voor het eerst zelf deelnemen aan het kerstgebeuren, dat plaatsvindt in het kasteel waar zij wonen.

Marc Peeters

Een tachtigtal leerlingen van basisschool De Wijngaard uit Laakdal mag donderdagavond de try-outs bijwonen van Kerstmagie in Westerlo. Artistiek leider en regisseur Luc Stevens heeft niet gelogen of overdreven toen hij een paar weken geleden verkondigde dat Kerstmagie 2022 echt speciaal zou worden door de combinatie van levende acteurs met opgenomen beelden en geluid. Een betoverende reis door zeven prachtige zalen, beloofde hij.

LEES OOK. “Kerstmagie wordt ongewoon mooi”

Vooral wanneer er rechtstreekse interactie ontstaat tussen live acterende acteurs en opgenomen beelden wordt het bijzonder. Robine, Marie-Lou en Alexander uit het tweede leerjaar maken deel uit van het eerste groepje dat na een beker chocolademelk door het kasteel mag trekken.

Aan magie is er geen gebrek. © Koen Fasseur

“Het is leuk”, meent Robine. “Vooral omdat er in het verhaal ook een Robine voorkomt die zich misdraagt. Dat is grappig, iedereen kijkt naar mij.” Robine kan zich niet meteen een eerder bezoek aan het kasteel herinneren. Marie-Lou en Alexander waren er al eens geweest tijdens Kerstmagie. “Vorig jaar was het soms een beetje eng omdat we door een slaapkamer moesten gaan waar een kerstman lag te slapen”, weet Marie-Lou.

Robine, Marie-Lou en Alexander vonden het leuk. © Koen Fasseur

“Het verhaal dat ze dit keer bedacht hebben zit wel goed in elkaar.” Ook Alexander is helemaal mee. “Er zijn elfen die alles wat in het kasteel staat willen verkopen. En dat is natuurlijk niet goed. Ook wil een professor het werk dat de elfen doen, door machines laten overnemen.” De leerlingen van De Wijngaard vinden het ook fijn dat enkele kinderen en jongeren sprekende rolletjes mogen spelen.

Prins Simon omarmt zijn dochters Rose en Marina die als elf mogen dansen. © Koen Fasseur

In hun eigen kasteel

Uiteraard maakt ook het prachtig versierde kasteel indruk op de jonge bezoekers. Vooral de ridderzaal blijft bij. Het is in die mooie zaal dat Rose en Marina in een elfenpakje hun ding mogen doen. De kinderen van prins Simon komen al jaren kijken, maar maken nu voor het eerst echt deel uit van het bijzondere gebeuren in hun eigen thuis.

“Eerst zitten we aan een tafel en daarna wordt er nog gedanst”, zeggen de meisjes die niet te veel willen verklappen. “We hebben flink geoefend op het dansen en het acteren. Daarstraks waren we wel een beetje zenuwachtig, maar dat is nu voorbij. Het is leuk om te doen. Je verkleden, geschminkt worden. Dat allemaal samen met andere mensen. Er komen ook vriendjes kijken en dat maakt het weer spannend.”

Het kasteel vormt een prachtig decor. © Koen Fasseur

Ook voor papa Simon een nieuwe ervaring. “Het is zeer fijn om te zien hoe ze zich amuseren in zich inleven in hun rol. En zonder dat de kinderen dat echt merken, krijgen ze ook levenslessen. Samenwerken in het team, de regels respecteren, in de huid kruipen van het personage dat ze moeten vertolken. Nu de kinderen meedoen, verschijn ik ook wat meer in de backstage dan vroeger en ervaar ik meer hoe de sfeer daar is.”

Ook volwassenen worden tijdens de theaterwandeling getriggerd. “We zijn onder meer wat meer te weten gekomen over de geschiedenis van het kasteel en de linken met Versailles”, zegt één van de begeleidende leerkrachten van De Wijngaard. “En ook voor grote mensen is zo’n kasteel geen locatie waar je alle dagen doorheen wandelt. In het verhaal zit ook een boodschap verscholen die ook door de kinderen wordt begrepen”

Spektakel in de ridderzaal. © Koen Fasseur

Winterbar

Voor het grote publiek loopt Kerstmagie van 3 tot en met 23 december. Elk kwartier start er een nieuwe groep van maximaal 24 personen. Een datum en een tijdslot boeken kan via de website. Er is veel belangstelling waardoor al meerdere dagen uitverkocht zijn. “Maar er zijn ook nog heel wat mogelijkheden, maar er gebruik van”, zegt de gastheer. De tour duurt een klein uurtje. De toneeltjes in de versierde zalen kunnen zittend gevolgd worden. Napraten kan in de winterbar.

kerstmagie.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER