©  rr

‘Voetbalmakelaar’ Bram Schrier veroordeeld tot vijf jaar cel wegens oplichting

Antwerpen -

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de ‘voetbalmakelaar’ Bram Schrier (62) veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens oplichtingspraktijken. De Antwerpse Nederlander, die momenteel in een Britse gevangenis zit op verdenking van drugssmokkel, presenteerde zich als grote voetbalmakelaar en ontfutselde zakenpartners bijna drie miljoen euro.

Joris van der Aa

Abraham ‘Bram’ Schrier is geen onbekende in de voetbalwereld. Ooit schopte hij het tot assistent-coach bij Royal Antwerp FC, maar de jongste jaren presenteerde hij zich vooral bij voetbalclubs als voetbalmakelaar. Eén die naar eigen zeggen goede relaties had met voetbalclubs als Arsenal, Manchester City of Anderlecht. Zo wist hij 756.000 euro los te weken van de voorzitter, die het geld nooit meer terugzag.

LEES OOK. Antwerpenaar (60) opgepakt in Groot-Brittannië met 200 kilogram cocaïne en heroïne

Om vertrouwen te winnen, toverde Schrier allerlei documenten tevoorschijn die zijn kredietwaardigheid moesten bewijzen. Zo liet hij zijn investeerders geloven dat hij eigenaar was van een hotelcomplex, dat als onderpand kon dienen voor kredieten. Maar die documenten bleken vals te zijn. Schrier zwaaide ook met UEFA-licenties, waaruit moest blijken dat hij een erkende voetbalmakelaar was. Ook die blijken vervalst te zijn.

“Schandalig misleid”

Ook de Nederlander Ronald Colpa kruiste het pad van Bram Schrier. Als jonge kerel raakte Colpa bij een ongeval ernstig gewond, twee van zijn vrienden kwamen om en hij belandde in een rolstoel. “De schadevergoeding heeft hij aan Bram Schrier toevertrouwd en is hij kwijt”, pleitte zijn advocaat Philippe Carsau. “Hij is schandalig misleid.” Colpa zelf noemt de laatste tien jaar ‘een rollercoaster’. “Mijn laatste geld heeft hij me afgenomen, ik leef nu van een schamele uitkering. Financieel zit ik aan de grond.”

Drugshandel

De rechtbank veroordeelt Bram Schrier tot vijf jaar gevangenisstraf, een boete van 8000 euro en een verbeurdverklaringen van 149.000 euro. De rechtbank beveelt ook de onmiddellijke aanhouding. Bram Schrier werd in juni van dit jaar gearresteerd in het Verenigd Koninkrijk, waar hij wordt verdacht van betrokkenheid bij cocaïnesmokkel. Pikant detail: de maanden voor zijn arrestatie werd Schrier vooral opgemerkt in het gezelschap van de voormalige strafpleiter Pol Vandemeulebroucke.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen