Anne en Tijl aan het werk met Jorn en Tuur in de ruime joert. ©  jw

Joert vzw heeft vaste stek gevonden voor opvang van jongeren

Reet, Rumst -

Joert ontstond enkele jaren geleden als noodzaak om schoolgaande jongeren die het moeilijk hebben, een steuntje in de rug te geven. Wanneer de school geen oplossing heeft, biedt deze vzw een eerste opvang aan. De naam van de organisatie verwijst naar het lokaal, een joert, die in de achtertuin van wzc De Vaeren in Reet staat opgesteld.

Tijl Maquoi (50) kwam de jongste jaren als leerkracht vaak in contact met leerlingen die dreigden uit te vallen op school. Door met hen de natuur in te trekken, dieren te gaan verzorgen en de rust op te zoeken, krijgen jongeren tussen 10 en 20 jaar opnieuw de nodige zuurstof, rust en een positieve drive om verder te gaan. Het leek hem belangrijk om hiervoor ook een vzw op te richten.

“Ik vond al snel enkele enthousiaste vrijwilligers om mee te helpen”, zegt Tijl. “Twee jaar geleden hebben we samen Joert vzw opgericht. Die naam refereert naar de tent die we als lokaal gebruiken. Het is een yurt, een nomadische traditionele tent uit Mongolië, als warm onderkomen om de jongeren op te vangen na en tijdens onze activiteiten.”

Tijl Maquoi: “Het is belangrijk om jongeren die op school dreigen uit te vallen, hier op te vangen.” ©  jw

Kim en Tijl klinken alvast op een goede samenwerking. © jw

Omdat bij de start van de werking de coronacrisis uitbrak, gingen de eigenlijke activiteiten eigenlijk pas onlangs van start. De eerste locatie waar de vzw de tent kon plaatsen, was een perceel aan de Hoge Meentochtstraat in Rumst. Maar al snel moesten ze naar een andere plaats. Na een uitgebreid gesprek met Caroline De Kennick en Kim de Preker van wzc De Vaeren verhuisde Joert naar de Eikenstraat 230 in Reet.

“De Vaeren beschikt over een prachtige groene omgeving waarin ’t Vaerenhofke met een boerderijtje een belangrijk onderdeel is voor de bewoners”, zegt Tijl. “Sinds deze zomer zijn we actief op deze nieuwe locatie. We zijn meteen gestart met een Joeri-Joertkampje, een natuurbelevingskamp voor lagere schoolkinderen uit de buurt. Het werd zowel voor ons als voor de bewoners van het rusthuis een toffe ontmoeting.”

Momenteel staat er elke donderdag een dagbesteding van Joert naast het ’t Vaerenhofke van wzc De Vaeren gepland. De jongeren worden bijgestaan door een aantal vrijwilligers. De kosten, die beperkt zijn maar die deze vzw wel heeft, worden betaald dankzij giften van individuele personen en bedrijven.

JEF WIJCKMANS

Ook de dieren in ’t Vaerenhofke voederen en verzorgen behoort tot de taken van vzw Joert. © jw

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners