Drie politiemensen gewond en 35 arrestaties na opnieuw uit de hand gelopen straatfeest na winst Marokko

De Antwerpse politie maakt opnieuw een zware balans op na de uit de hand gelopen straatfeesten bij Marokkaanse supporters. In totaal werden 35 personen bestuurlijk gearresteerd. Drie politiemensen, allen leden van het bemiddelingsteam, raakten gewond. Twee werden geraakt door vuurwerk, één iemand werd bekogeld door stenen.

nelo

LEES OOK. Jeugdwerker voorkomt dat step in brand gestoken wordt in Borgerhout, politie zet waterkanon in op het Kiel

De winst van het Marokkaanse elftal op Canada leverde hen niet alleen een ticket op voor de 8ste finales in het WK, ze werden ook nog eens groepswinnaar. De zege werd dan ook uitbundig gevierd door de Marokkaanse gemeenschap in Antwerpen. Na het laatste fluitsignaal stormden de supporters met honderdtallen de Turnhoutsebaan in Borgerhout en de Sint-Bernardsesteenweg op het Kiel op.

De viering ging aanvankelijk feestelijk en met het nodige vuurwerk van start. De politie besloot de straten net zoals zondag af te sluiten omdat er mensen op de rijbaan liepen. “De sociaal werkers en buurtvaders probeerden zo goed mogelijk een escalatie te vermijden”, vertelt Willem Migom, woordvoerder van de Antwerpse politie. “Zo kon een confrontatie tussen de jongeren en politie ter hoogte van de Ommeganckstraat worden voorkomen door het vormen van een menselijke ketting.”

LEES OOK. Zo verliep de viering van de Marokkaanse overwinning in Antwerpen: groot feest, tot het even escaleert

Naarmate de avond vormden kalfden de groepjes feestvierders af tot enkel de ‘harde kernen’ overbleven. “Op het Kiel moest het waterkanon worden ingezet nadat politiemensen in burger van het bemiddelingsteam werden belaagd op de Sint-Bernardsesteenweg. Later op de avond hebben we de laatste hardnekkige achterblijvers kunnen terugdrijven, hierbij werden vier personen bestuurlijk gearresteerd”, zegt Migom.

Ook op de Turnhoutsebaan werden politiemensen in burger belaagd en bestookt met eieren. Toen de politie uiteindelijk besliste om de laatste overblijvers om te sluiten werd de politiewagen met stenen bekogeld. “In totaal werden een dertigtal personen bestuurlijk gearresteerd. Er werd geen geweld of pepperspray gebruikt bij de operatie”, aldus de politie.

Bij de festiviteiten raakten uiteindelijk drie politiemensen gewond, wat de politie ten zeerste betreurt. “Twee van onze mensen werden slachtoffer van vuurwerk, één iemand werd bekogeld door stenen. Het ging telkens om leden van onze bemiddelingsteams. Zij werken in burger en hebben de-escalatie als doel.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners