De ontgoocheling is groot bij de fans van de Rode Duivels. © Dirk Kerstens

WK-dorp Kalmthout ziet Rode Duivels strijdend ten onder gaan: “Het einde van een hoofdstuk”

Antwerpen -

Op het Marktplein in Kalmthout verzamelden fans van de Rode Duivels voor een laatste keer aan het grote scherm. Alle aanmoedigingen ten spijt, betekende de draw tegen Kroatië een vroegtijdige exit van Lukaku en co. De ontgoocheling was groot, maar echt verrast was niemand. “We hebben het hele toernooi veel te weinig laten zien”, luidde de algemene conclusie.

“Als we vandaag verliezen, mag Vlado alleen naar huis rijden”, grapt Sandra. De Mechelse is met haar Kroatische partner uit Zandvliet afgezakt naar het Marktplein om haar moederland naar de zege te schreeuwen tegen het vaderland van Vlado.

Sandra en Vlado leefden kortstondig op gespannend voet. © Dirk Kerstens

“Ik ben geboren en getogen in België, maar mijn beide ouders zijn Kroaten. Op dagen zoals deze weegt die trots extra door. Ik supporter voor Hrvatska, maar zou het uiteraard jammer vinden als de Belgen eruit vliegen”, zegt Vlado. “Ach, ik heb er vertrouwen in. We presteren goed onder druk, en dat zullen de jongens vandaag opnieuw bewijzen. Het is maar te hopen dat we straks als koppel buitengaan”, besluit Sandra lachend.

Weinig vertrouwen

Vlak voor de aftrap is het rustig in het WK-dorp. Schoolgaande jeugd arriveert stelselmatig. Hij gooit de boekentassen aan de kant en bestelt een frietje. Het is eens iets anders dan een zakje zuurtjes van Colruyt na het laatste lesuur. Het enthousiasme en geloof is groot bij de tieners. Iets minder vertrouwen uiten Matthew, Jens en Bjorn. “Ik ben naar hier gekomen om de bonnetjes op te maken”, lacht Bjorn.

Matthew, Jens, Jens en Bjorn. © Dirk Kerstens

“Er is een mirakel nodig. Als De Bruyne z’n job doet, komt het goed. Maar of dat zal gebeuren, is nog maar de vraag. Hoe dan ook is het fijn om samen met vrienden een avondje op stap te gaan tijdens de week”, oordeelt Matthew. “Maar dat de prestaties tegenvallen, is een smet op ons plezier”, vult Jens aan.

Supporters kijken nerveus naar het grote scherm. © Dirk Kerstens

Luttele seconden nadat scheidsrechter Anthony Taylor de allesbeslissende wedstrijd op gang had gefloten, raasde er een eerste golf van opluchting door de zaal. Ivan Perisic, die in België zijn eerste stappen naar de top zette, knalt naast. Een tweede oef-moment volgt wanneer de VAR een penalty voor de Kroaten terugfluit. Er wordt gevierd alsof Mertens de netten heeft doen trillen.

Ondermaatse prestatie

Halverwege de eerste helft lachen Hazard en Lukaku met elkaar op de bank. Op het Marktplein is het al tandengeknars en seriositeit dat de klok slaat. Na een moeizame eerste helft gaan de spelers theedrinken. Buiten aan het fandrop kaarten jonge fans Lenn, Sten en Toon na over de prestatie van hun helden. “Het moet beter. De passen zijn onzuiver en we creëren te weinig kansen. Hopelijk zien we beterschap in de tweede helft”, aldus Sten.

Lenn, Sten en Toon zullen vanaf morgen noodgedwongen voor Brazilië supporteren. © Dirk Kerstens

Elena en Fien zien dat niet meteen gebeuren. “Misschien zijn we erg pessimistisch, maar de Duivels presenteren gewoon ondermaats. Gelukkig is de sfeer wel weer goed in de tent. Als we scoren, gaat het dak eraf”, lacht Fien. “We hebben eigenlijk les, maar we vinden dit toch een tikkeltje belangrijker. Hopelijk bezorgen de spelers ons geen spijt”, vult Elena aan.

Elena en Fien voelden de bui al hangen. © Dirk Kerstens

Bij aanvang van de tweede helft is de massa aan het scherm gekluisterd. Jongeren kiezen resoluut positie op de eerste rijen. Ze lijken de Duivels van daaruit naar de overwinning de willen schreeuwen. De goede hoop blijft duidelijk leven, maar opnieuw sneuvelen er heel wat nagels. De laatste tien minuten zijn ongemeen spannend. En wanneer Romelu Lukaku een aantal kansen verkwanselt, beseffen de supporters dat het niet de dag van de gouden generatie zal worden.

Tandengeknars tot de laatste minuut. © Dirk Kerstens

Een laatste roep naar de voetbalgoden blijft zonder respons. Exit Rode Duivels. “We zijn enorm teleurgesteld. We hebben het hele toernooi te weinig getoond, maar vandaag hadden we de zege verdiend. Het is niet anders, dit is het einde van een hoofdstuk. Ik vlieg deze week naar Spanje, dus supporter vanaf nu voor La Roja”, zegt Ingrid optimistisch.

Luc en Ingrid. © Dirk Kerstens

En terwijl Ingrid en Luc zich opmaken voor een vlucht naar Madrid, pakken ook Martinez en de zijnen hun koffers. In de tent weerklinkt voor een laatste keer “Baby, I am a champion”. Dat zal dan toch voor een volgende keer zijn. (lava)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners