Ongeloof op de gezichten van de Waverse supporters na één van de gemiste kansen van de Rode Duivels. © Dirk Vertommen

Supporters in Graaf D’Elissem verbijten ontgoocheling na uitschakeling Rode Duivels: “Jammer, we geloofden er echt nog in”

Onze-Lieve-Vrouw-Waver -

Een 0-0-gelijkspel tegen Kroatië en een uitschakeling in de groepsfase. Dat is het lot van de Rode Duivels. In zaal Graaf D’Elissem in Onze-Lieve-Vrouw-Waver (Sint-Katelijne-Waver) kwamen ruim honderd supporters samen om de Belgische nationale ploeg aan te moedigen, maar het mocht niet baten. De teleurstelling was dan ook groot.

Stijn Van de Sande

De opdracht voor de Rode Duivels was simpel: winnen tegen Kroatië, anders werd doorstoten naar de volgende ronde op de Wereldbeker in Qatar bijna onmogelijk. Zeker omdat Marokko in het duel met Canada al snel op voorsprong kwam en zichzelf zo op weg zette richting groepswinst. Hoewel het negatieve gevoel de voorbije dagen bij veel mensen overheerste, was er bij de supporters in zaal Graaf D’Elissem achter de kerk in Onze-Lieve-Vrouw-Waver wel nog hoop.

Ruim honderd supporters kwamen er samen om de troepen van bondscoach Martínez aan te moedigen. Zij gingen een eerste keer vol achter de ploeg staan bij een kans voor Carrasco. Ook nadien zetten de Duivels druk, maar het schot van Mertens vloog over, wat voor ongeloof zorgde bij de Waverse fans. Dat ongeloof groeide nog nadat Kroatië een penalty leek te krijgen, maar België kwam goed weg. Vlak voor rust kwam er opnieuw wat spanning in. Een zucht van opluchting ging door de zaal toen Courtois een paar keer goed redding bracht.

Bij de rust geloven Kevin en Johan (rechts) er nog in. © Dirk Vertommen

0-0 bij de rust dus, maar dat nam het geloof in de kwalificatie niet weg bij de supporters. “We spelen vrij goed, maar het gaat allemaal zo traag”, zeggen Emile, Jens, Eavan, Kiran, Jesse en Birger. Zij kwamen rechtstreeks van school naar Graaf D’Elissem om de wedstrijd te volgen. “Als ze wat sneller gaan spelen, komt het zeker nog goed. We geloven erin dat we de wedstrijd nog kunnen winnen. We zijn er zeker van dat de spelers er alles aan zullen doen.”

Alles mogelijk

“Er zal dan wel wat moeten veranderen”, vullen Kevin De Winne en Johan De Winter aan. “Wij zouden Doku en Lukaku erin brengen, want de ploeg mist nu explosiviteit en snelheid. Al vinden we niet dat de ploeg slecht aan het spelen is. Het geloof is er alleszins nog. Zolang de wedstrijd niet is afgefloten, is iedere stand een tussenstand. We blijven dus zeker positief, want alles is nog mogelijk.”

De fans bleven de nationale ploeg vurig aanmoedigen. © Dirk Vertommen

In de tweede helft werden de gebeden van de supporters aangehoord en kwam Lukaku effectief in de ploeg. Toen de tandem Lukaku-De Bruyne een eerste keer voor dreiging kon zorgen, steeg er ook een applaus op in de zaal. Ook nadien speelde Lukaku een hoofdrol met enkele grote gemiste kansen. Het ongeloof stond af te lezen op de Waverse gezichten. De fans bleven de spelers echter vurig aanmoedigen, maar de bal wilde er niet in, en dus was de uitschakeling in de groepsfase een feit.

Grote teleurstelling

“De teleurstelling is groot”, reageren Ann, Hilde, Conny en Petra. “Het is heel spijtig, want we geloofden er echt nog in. De Duivels zijn gegroeid tijdens het toernooi en waren er een aantal keer heel dichtbij. Aan de supporters zal het alvast niet gelegen hebben. We hebben alles gegeven en lieten zelfs speciale truien maken. We zijn ook iedere wedstrijd komen kijken in Graaf D’Elissem. We vonden het een heel leuk initiatief van Waver Feest.”

“Het is heel spijtig”, zeggen Petra, Conny, Hilde en Ann. © Dirk Vertommen

Ook bij Pascal Bornbergen is de teleurstelling groot. “Maar ik wil positief blijven”, zegt hij. “We hebben goed gespeeld, maar het mocht niet zijn. Dat is voetbal. Voor hetzelfde geld ga je met vier punten wel door naar de volgende ronde, zoals Polen. Het is jammer, maar ik zal de Rode Duivels altijd blijven steunen. Tijdens de rest van het WK zal ik vooral proberen genieten van het goede voetbal, en wie weet krijg ik wel sympathie voor een andere ploeg waar ik tijdens de rest van de Wereldbeker voor kan supporteren.”

Waver Feest was één van de weinige organisaties die het aandurfden om een groot scherm te organiseren. Toch blikt voorzitter Seppe Jacobs niet ontevreden terug. “Tijdens de eerste twee wedstrijden mochten we telkens 200 à 300 supporters verwelkomen. Vandaag hadden we pech met het vroege aanvangsuur op een werk- en schooldag, maar er daagden toch opnieuw heel wat fans op. We hoopten natuurlijk wel dat de Rode Duivels zo ver mogelijk zouden geraken, want de vroege uitschakeling zorgt voor minder rendement.”

Heel wat leerlingen van het Sint-Ursula-Instituut zakten na schooltijd af naar Graaf D’Elissem. © Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER WK voetbal 2022