Zo verliep de viering van de Marokkaanse overwinning in Antwerpen: groot feest, tot het even escaleert

Antwerpen, Borgerhout -

De wedstrijd Canada-Marokko was nog maar amper afgefloten of er barstte al een feestje los op de Turnhoutsebaan. Vuurwerk, getoeter, veel volk op straat en veel Marokkaanse vlaggen. “Ze hebben gewoon goed gespeeld. Jammer voor België, ik had gehoopt dat zij ook doorgingen, maar we zijn blij dat Marokko naar de achtste finales gaat”, zegt Hamza Louatri (20). Twee uur na het einde van de match, werd het toch nog onrustig in Borgerhout en op het Kiel.

Maaike Floor, Nette Loots

De ramen zijn aangedampt in vzw Family Place op de Turnhoutsebaan. Het zit er goed vol, alle ogen zijn op het tv-scherm gericht dat in de hoek hangt. Ook al staat Marokko er in de rust goed voor, het blijft bij momenten toch nog spannend. “Zondag was ik echt niet tevreden na die vernielingen”, zegt uitbater Ayoub (33). “Die relschoppers helpen ons imago om zeep. Hopelijk blijft het vandaag rustig na de match.” Het was alsof hij al aanvoelde dat het toch weer op een kat-en-muis-spel met de politie zou uitdraaien.

In eerste instantie is het vooral genieten van de spannende wedstrijd. Ramy Megahed heeft zijn zoon Noël (12) en zijn dochter Inaya (8) meegebracht naar de Turnhoutsebaan. “Wij wonen in Brasschaat. Dat is mooi wonen maar verder is het er een beetje saai. Daarom zijn we meteen na school hier naartoe gekomen. Ik heb eigenlijk Egyptische roots, maar omdat Egypte niet meedoet, supporter ik voor Marokko.” Noël is fan van Hakim Ziyech, die al gescoord heeft. “Ik ken niet alle namen van de spelers, maar ik vind wel dat ze echt goed zijn. Mijn moeder is Nederlands, dus ik supporter ook voor Nederland.”

LEES OOK. Jeugdwerker voorkomt dat step in brand gestoken wordt in Borgerhout, politie zet waterkanon in op het Kiel

Na het fluitsignaal, gaat iedereen snel naar buiten. ©  Robin Fasseur

Nog voor er officieel is afgefloten, wordt er al hard gejuicht. Na het fluitsignaal rekenen de klanten snel af om buiten te gaan vieren. Op straat knalt het eerste vuurwerk. De politie rijdt al eens voorbij, zowel op motoren als in politiewagens. “Dat is sneller dan vorig keer”, zegt Badr. “Zondag waren ze heel laat. Maar ik hoop wel dat het nu rustig blijft.” Dat blijkt iets te optimistisch.

Noël, papa Ramy, dochter Inaya en een andere cafébezoeker. ©  Robin Fasseur

Eerst is de sfeer nog feestelijk en uitgelaten. Er rijden veel auto’s met Marokkaanse vlaggen voorbij, luid toeterend. Eén man hangt half uit een auto met een rode en een groene rookfakkel. Een scooterrijder showt zijn stuurkunsten en af en toe wordt er een bus opgehouden door voetbalfans die met vlaggen zwaaien. Voor café De Griffier, waar de wedstrijd Kroatië-België op stond, staan mensen wat beteuterd te roken. “België heeft gewoon barslecht gespeeld. Ze hebben zeker vier goede kansen gehad en niks afgemaakt. Ze mogen hun valiezen pakken”, zegt Nick (29). En dan, wijzend naar de feestende mensen op de Turnhoutsebaan: “Die mannen hebben het verdiend. Zo lang het bij feesten blijft, is het prima. Ze hebben groot gelijk.”

LEES OOK. Drie politiemensen gewond en 35 arrestaties na opnieuw uit de hand gelopen straatfeest na winst Marokko

Sociaal werkers en buurtvaders bemiddelen

Rond 20u neemt de spanning alsnog toe op straat, waar vooral veel jongeren blijven hangen. Sociaal werkers en buurtvaders spelen een belangrijke rol in het voorkomen van verdere escalatie. Drie agenten van de bemiddelingsteams (in burger) raken gewond: twee door vuurwerk en één agent wordt met stenen bekogeld. Er vliegt ook een kassei tegen een politiebusje en politiemensen in burger worden met eieren bekogeld. Op de Sint-Bernardsesteenweg wordt het waterkanon ingezet wanneer politiemensen in burger werden belaagd. De politie arresteert op het Kiel uiteindelijk vier mensen en op de Turnhoutsebaan worden de laatste dertig achterblijvers omsloten en gearresteerd. Daarna keert de rust weer terug.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen