Fans Marokko komen massaal op straat in Brussel na overwinning tegen Canada, jongeren gooien met vuurwerk naar politie

In het centrum van Brussel vierden fans van Marokko de overwinning tegen Canada op het WK in Qatar. Vier dagen na de zware rellen in de hoofdstad werd gevreesd voor nieuwe vernielingen en rellen, de politie was dan ook massaal aanwezig. Her en der werd er met vuurwerk gegooid, onder meer naar de politie. Maar grote rellen zoals zondag bleven uit.

Dirk Coosemans, Amaury Michaux, Annelies Baeten, wver

Nadat Marokko zich donderdagavond groepswinnaar kon kronen, trokken de fans massaal de straten op in Brussel. Eerst werd er vooral gevierd, maar al snel sloeg de toon om. Jongeren gooiden met bommetjes en bekogelden de politie met onder meer stenen en vuurwerk. Onze reporters ter plaatse zagen hoe een politiecombi werd aangevallen en hoe er geschopt wordt tegen bussen en auto’s die passeren. De politie stond klaar met traangas en het waterkanon, maar die moesten uiteindelijk toch niet ingezet worden. Iets voor 20.00 uur keerde de rust terug. Er werd nog steeds gevierd op straat maar dat verliep kalm. Grote rellen zoals zondag bleven gelukkig uit.

LEES OOK. Waarom het net in Brussel zwaar uit de hand liep tijdens wedstrijd België-Marokko

(Lees verder onder de foto)

In Gent bleef het kalmer. In de Brugse Poort brak er wel opnieuw een volksfeest uit. De winst van de Marokkaanse nationale ploeg werd daar gevierd met een uitbundig straatfeest.

Ook in Borgerhout wordt de overwinning van Marokko gevierd. De Turnhoutsebaan en Sint-Bernardsesteenweg werd door de politie een tijdje afgesloten voor verkeer en openbaar vervoer, maar ondertussen is de rijbaan terug vrij.

LEES OOK. Jeugdwerker voorkomt dat step in brand gestoken wordt in Borgerhout, politie zet waterkanon in op het Kiel

(Lees verder onder de foto’s)

©  REUTERS

©  REUTERS

©  REUTERS

LEES OOK. Dyab Abou Jahjah na de rellen: “Wat écht nodig is? Een waterkanon, een matrak en traangas”

Veel Brusselse winkeleigenaars hadden hun voorzorgen genomen en hielden de deuren gesloten nadat verschillende relschoppers opnieuw hadden opgeroepen om naar het centrum af te zakken. Waterkanonnen staan paraat en er werden van overal in het land versterkingen aangerukt voor de hoofdstad. In de wijk rond de Lemonnierlaan en de Stalingradlaan, waar vorige keer de rellen uitbraken, geldt een parkeerverbod voor auto’s en deelsteps. Verschillende aanbieders zijn hun steps komen ophalen.

“Net als afgelopen zondag zitten we opnieuw met onder anderen de korpschef en de burgemeester in het crisiscentrum”, zei de Brusselse politiewoordvoerster Ilse Van De Keere eerder al. “Vandaaruit wordt alles gecoördineerd. De korpschef heeft de leiding.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER