Samen met natuurverenigingen organiseerde de stad de voorbije jaren ook acties om bomen aan te planten. ©  Dirk Vertommen

Mechelaars kopen samen 360 bomen: “Goed op weg naar geplante boom per inwoner”

Mechelen -

Voor de vierde editie van ‘Boom zoekt grond’ hebben 175 Mechelaars in totaal 360 bomen besteld. Volgens de stad zijn er na de winter in totaal 50.000 bomen aangeplant.

Sven Van Haezendonck

Dit weekend kunnen gezinnen hun besteld plantgoed van de groepsaankoop afhalen in het oud stadsmagazijn. Naast bomen bestelden ze ook 57 haagpakketten, 68 bijen- en 53 vogelbosjes. ‘Boom zoekt grond’ maakt deel uit van de acties die de stad onderneemt om te vergroenen. De grootste uitdaging is versnipperde natuurgebieden opnieuw met elkaar verbinden.

Daarvoor werkt de stad samen met Natuurpark Rivierenland. “In de stad zelf gaan we voor ontharding, meer biodiversiteit en meer bomen. Om ook de tuinen hiervoor in te zetten, is ‘Boom zoekt grond’ een belangrijk instrument. Op die manier maken we Mechelen samen biodivers, klimaatrobuust en vooral ook mooier”, vertelt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Natuur- en groenontwikkeling.

Geplant en geveld

Op haar openbaar domein heeft Mechelen in vier jaar tijd 2.412 bomen aangeplant. Deze winter komen er nog eens 381 bij, maar tegelijk zijn er in dezelfde periode op publiek domein ook 782 geveld. Volgens kritische Mechelaars heeft een jong aangeplant boompje niet dezelfde natuurwaarde als een volwassen bomen die wordt gekapt.

“Het engagement van drie nieuwe bomen voor elke gevelde wordt zeker gehaald. Samen met de aanplanting van nieuwe bossen, ook door natuurbeheerders en particulieren, zijn er na deze winter in totaal 50.000 geplant. Mechelen is daarmee goed op weg om het engagement van een geplante boom per inwoner te halen”, zegt de stad.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners