Fruitimporteur Patrick L. © RR

Zakenman in slag met cokemaffia: 6 jaar cel geëist tegen fruitimporteur

ANTWERPEN, WESTERLO -

Het openbaar ministerie gevangenisstraffen tot 8 jaar geëist tegen een criminele organsatie die op grote schaal cocaïne invoerde vanuit Brazilië naar de haven van Antewerpen. Opvallend is da de bende rond drugstrafikant Mohamed “Akerhi” El H. kon rekenen op de hulp van fruitimporteur Patrick L., die zijn bedrijf liet gebruiken voor de invoer van drugs. De zakenman riskeert 6 jaar gevangenisstraf.

Het verhaal begint op 2 juni 2020, wanneer de douane twee containers controleert die met het schip Cap San Juan in Antwerpen zijn aangekomen. Het schip was vertrokken vanuit Brazilië en had in Marokko een tussenstop gemaakt. In de container zitten vaten met kalkpasta, maar in één container zit ook nog iets anders: 685 kg cocaïne. De drugs worden ongemerkt uit de containers gehaald, zodat de speurders kunnen volgen waar de container naartoe gaat.

De bestemmeling van de container is de firma van zakenman Patrick L., een importeur van fruit. De container duikt enkele dagen later op aan een loods in Westerlo. Die loods werd gehuurd door Karim El M., ex-zaalvoetballer en een gekende figuur uit het Antwerpse drugsmilieu. Ook de broers Ibrahim en Khalid S. duiken vervolgens op in het verhaal. En dankzij de onderschepte berichten het netwerk van SKY ECC komt ook de opdrachtgever in het verhaal in beeld: Mohamed El H., bijgenaamd Akerhi, uit Borgerhout. Mohamed El H. staat bekend als de voormalige rechterhand de vermiste Abdelkader Bouker. El H., die ook veroordeeld werd in het grote Makreel-dossier, blijkt vanuit Brazilië te opereren.

Het openbaar ministerie vordert 8 jaar celstraf tegen Mohamed El H. en Ibrahim S. Tegen Khalid S. kijkt tegen een strafeis van 4 jaar aan en Karim El M. riskeert 5 jaar gevangenisstraf Tegen zakenman Patrick L, die ook naar Colombia reisden, eist het parket 6 jaar celstraf.

De advocaten van Mohamed El H., toch de belangrijkste verdachte in dit dossier, hielden pleidooien kort. Ze stelden vast dat hun cliënt niet vervolgd en veroordeeld kàn worden. El H. werd door een rechtbank in Spanje overgeleverd aan het Antwerpse gerecht, maar daarbij heeft ons gerecht nagelaten om exact te formuleren voor welke concrete feiten El H. overgeleverd moest worden. “De strafvordering is dus onontvankelijk.”

(jvda)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen