©  AP

Onze spot op Dries Mertens: verrassende basisspeler had voor rust altijd moeten scoren, maar was nuttig in balverlies

De grootste verrassing in de basisopstelling van Roberto Martinez bleek de kleinste speler in de kern. Wij zetten tijdens Kroatië-België 45 minuten lang onze spot op Dries Mertens.

Yanko Beeckman

Dries Mertens zowaar. Onze huisanalisten René Vandereycken en Franky Van der Elst lieten de Leuvenaar zelfs buiten hun respectievelijke WK-selecties. En in de wedstrijd tegen Marokko verbaasde de halve natie er zich dan weer over dat hij mocht invallen vóór Leandro Trossard – toch de man in vorm. Maar tegen Kroatië mocht Mertens gewoon in de basis beginnen. Hij mocht Eden Hazard – gepasseerd of niet volledig fit? - vervangen.

Mertens bood alleszins het voordeel dat hij zonder bal actiever is dan Hazard. De Rode Duivels probeerden de Kroaten geregeld hoog vast te gaan zetten. Mertens was daarbij vaak de eerste om de lont aan het vuur te stekendoor de Kroatische keeper over verdedigers onder druk te gaan zetten met een stevige spurt – meermaals met Kroatisch balverlies tot gevolg. Versnellingen die we van Hazard al even niet meer hebben gezien. Als we ze ooit al hebben gezien.

Nuttig zijn zonder de bal is één ding. Mét de bal mocht het evenwel wat meer zijn. Van de Belgische aanvallers was Mertens verre van de meest bedrijvige. Dan legden Yannick Carrasco en Leandro Trossard meer dadendrang aan de dag. Dat hadden we ook bij Mertens wat meer willen zien. De paar keer dat hij slordig balverlies leed, hadden dan weer achterwege mogen blijven.

Het grootste manco van Mertens: dat hij niet scoorde. De beste kans in de eerste helft was nochtans voor de Leuvenaar. Bij een goeie countermogelijkheid trok Mertens een sprint van meer dan vijftig meter en werd hij bediend door Kevin De Bruyne. Mertens moest echter iets te lang op de bal wachten, waardoor hij niet volledig met zijn lichaam achter het leer kon komen. Hij plaatste de bal over.

Op slag van rust kreeg Mertens de kans om beter te doen. Na een goeie actie op rechts legde Dendoncker de bal goed achteruit. Mertens stond echter zeer dicht bij Dendoncker en moest dus snel zijn. Hij kon niet snel genoeg reageren en duwde voorlangs. Helaas. Bij de rust werd hij vervangen door Romelu Lukaku.

MEER OVER DE RODE DUIVELS