Na Geena Lisa, ook Saartje Vandendriessche en Tomas De Soete weg bij VRT

Al vijftig VRT-medewerkers kregen deze week te horen dat ze moeten vertrekken. Dat in het kader van het transformatieplan. Het zwaartepunt van de ontslagronde ligt in het bijzonder bij Eén en Canvas. Ook drie BV’s overleven de besparingen niet.

De VRT is deze week aan de grote ontslagronde begonnen. Die kadert binnen de besparingen die de openbare omroep moet doorvoeren van de Vlaamse regering. In de loop van de beheersovereenkomst 2020-2025 moet de omroep structureel 25,1 miljoen euro minder publieke middelen gebruiken. En daarvoor moeten 68 jobs sneuvelen. Dat werd uiteindelijk teruggebracht tot 61 en aan de Reyerslaan konden ze bevestigen dat dinsdag en woensdag al vijftig medewerkers (goed voor 41 voltijdse functies, red.) te horen hebben gekregen dat het voor hen hier stopt.

De ontslagronde bij VRT raakt in het bijzonder Eén en Canvas. Van de 61 naakte ontslagen vallen er een dertigtal bij de twee openbare televisiezenders. Vooral Canvas wordt zwaar getroffen: daar moet één op vijf medewerkers vertrekken, en wordt zo goed als de volledige onlineredactie opgedoekt. De resterende medewerkers worden overgeheveld naar het digitale platform VRT Max. Ook verschillende ondersteunende VRT-diensten moeten personeel laten gaan. Op Connecties, waar ze tv-spots maken, zijn ongeveer een kwart van de ontslagen gevallen.

De medewerkers die worden bedankt voor bewezen diensten zijn vooral programmamakers. Voor de schermen, maar ook erachter: regisseurs, redacteurs, productiemedewerkers, technici, grafici en monteurs. Zo werden er drie redacteurs van het Eén-magazine Iedereen beroemd ontslagen, en een regisseur en eindredacteur bij De inzichten. Annick Ruyts, die eerder deze week haar exit al bekendmaakte, werkte tegenwoordig als eindredacteur bij Alleen Elvis blijft bestaan op Canvas.

(Lees verder onder de foto)

VRT-CEO Frederik Delaplace en Vlaams minister van Media Benjamin Dalle.  ©  BELGA

Ook drie BV’s

Donderdag raakte bekend dat ook zeker drie BV’s de besparingsronde bij de VRT niet overleven. Als eerste liet presentatrice Geena Lisa (50) weten dat ze ontslagen werd. Zij werkte sinds 1992 voor de VRT en presenteerde onder meer het populaire Fata morgana. De jongste jaren was ze nog heel weinig op het scherm te zien en werkte ze als interne coach. “Ik verlaat de VRT na 22 jaar en ben ontroerd door de vele reacties”, zegt de presentatrice in een reactie op sociale media. “Ik ben dankbaar voor de vele prachtige jaren, ik heb vele verhalen over kansen, mooie vriendschappen en zotte avonturen. Vandaag is de VRT een bedrijf in verandering en dat gaat gepaard met het gaan van mensen en komen van anderen.”

LEES OOK. Geena Lisa na 22 jaar ontslagen bij VRT: “Ontroerd door de vele reacties”

(Lees verder onder het bericht)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Enkele uren later deelde ook Saartje Vandendriessche (47) mee dat ze deel uitmaakt van de besparingen. “Het klopt dat ik niet meer in dienstverband voor VRT werk”, zegt zij aan onze redactie. “Al enige tijd waren er gesprekken met de VRT over het omzetten van mijn bediendestatuut naar een zelfstandigenstatuut. Deze stopzetting van dat bediendestatuut is dan ook geen verrassing.” Vandendriessche benadrukt dat zowel de VRT als zijzelf nog openstaat voor toekomstige samenwerkingen. “In de toekomst zal ik sowieso mijn tijd en energie blijven besteden aan die onderwerpen die me na aan het hart liggen en waar ik echt nog enthousiast van word. Bij de VRT of via andere kanalen.” De 47-jarige was van 2005 tot 2015 omroepster op Eén en was een graag gezien gezicht in programma’s als Het swingpaleis en De laatste show. Ze presenteerde op de VRT-zenders onder meer Vlaanderen vakantieland, Op de man af en Saar in het bos.

LEES OOK. Ook Saartje Vandendriessche (47) ontslagen door VRT: “Wel nog open voor toekomstige samenwerkingen”

(Lees verder onder het bericht)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Niet veel later bleek ook tv-maker en radiostem Tomas De Soete (46) te moeten vertrekken bij de openbare omroep. Hij is daarmee de derde BV van wie de vaste samenwerking met de VRT is stopgezet. Dat wordt bevestigd aan onze redactie.

LEES OOK. Ook einde verhaal voor Tomas De Soete (46) bij VRT

“Waarom?”

De vakbonden hebben geen begrip voor de ontslagen, maar ook niet voor de aanpak van de VRT-directie. “De vraag die overheerst bij alle betrokken is: Waarom?”, zegt Clem Robyns van de personeelsvereniging Iedereen VRT. “Waarom moeten precies zij vertrekken? Daar komt geen antwoord op. Ook in hun gesprekken tijdens de ontslagronde kregen ze geen duidelijkheid. De directie houdt het op: Je past niet in de nieuwe koers van de VRT. Of: Je bent niet voldoende flexibel inzetbaar.”

“Wat ons daarbij stoort, is dat de VRT twintig jaar of meer een personeelsbeleid hanteerde waarbij mensen werden ontmoedigd om zich te verbreden”, zegt Robyns. “Je werkveld verruimen of uitbreiden naar een ander domein mocht niet. Het kwam de bazen beter uit dat je zo lang mogelijk dezelfde functie uitvoerde. Dat de huidige directie nu zegt dat hun personeel niet flexibel genoeg is, is een regelrechte aanklacht tegen alles wat er de voorbije decennia is gebeurd.”

“Als we één conclusie moeten trekken, dan is het dat het gedaan moet zijn met dit soort personeelsbeleid. Mensen werden ingeperkt, bijna gedwongen om braaf te blijven doen wat ze deden. En dat wordt nu tegen hen gebruikt. Dat moet veranderen.”

(Lees verder onder de foto)

©  BELGAIMAGE

Carlos Van Hoeymissen (ACV) zegt dat de vakbonden er nauw zullen op letten dat de werkdruk op de kleinere groep werknemers niet verhoogt. “We hebben aan de directie gevraagd ons snel te laten weten welke programma’s nu niet meer zullen worden gemaakt. Het zijn niet computers die programma’s maken maar mensen. Minder mensen betekent: minder programma’s. We willen snel weten waar de directie in de programmatie gaat snoeien. Maar er is meer: we hebben tools in gereedheid om de werkdruk te meten. We gaan mensen op de vloer gaan bevragen en we gaan zeer nauwgezet het ziekteverzuim monitoren, omdat dat een eerste indicatie is van verhoogde werkdruk.”

Van Hoeymissen zegt dat de vakbonden in de onderhandelingen alles hebben gedaan om het aantal ontslagen dat eerst gepland was, te verminderen. Dat is onder andere gelukt door medewerkers interne vacatures te laten invullen. En met een incentive om oudere werknemers vervroegd met pensioen te laten gaan. “Maar stel u daarbij geen vervroegd pensioen op 58 jaar voor, zoals vroeger. Dat kan nu niet meer. De overheid wil dat ambtenaren de rit nu volledig uitdoen. VRT-medewerkers zijn ambtenaren. Maar toch heeft de VRT een apart statuut waardoor de overheid oogluikend kon toestaan dat medewerkers die op een paar maanden van hun pensioen zitten, toch al met pensioen gaan.”

Volgens Van Hoeymissen vallen er dit jaar geen ontslagen meer. “Iedereen die moet gaan, is maandag en dinsdag ingelicht.”

 (pom, dvg, gjs, thv, sgg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER