De Brechtse trappistinnen mogen vanaf morgen opnieuw hun kerstwinkel openen. © Elke Lamens

Brechtse trappistinnen heropenen abdij voor jaarlijkse kerstwinkel

Brecht -

De trappistinnen heropenen vrijdag 2 december de poorten van de Abdij Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth voor hun kerstwinkel. Tot en met zondag hopen ze opnieuw zo’n 1.500 bezoekers te mogen verwelkomen. Die vinden naast de traditionele producten, nu ook tweedehands boeken en ambachtelijke houten kerstbomen.

De Brechtse trappistinnen knopen na de verplichte coronabreak opnieuw aan met de traditie van de kerstwinkel. Ze legden de laatste hand aan de inrichting van de abdij om opnieuw zo’n 1.500 bezoekers te verwelkomen.

“Voor de kerstwinkel komen die veelal uit de brede omtrek. Het populairst blijven natuurlijk onze zeepproducten. Die weten de afgelopen decennia een jonger publiek aan te spreken. De tijd dat mensen naar onze winkel kwamen om ons een plezier te doen, is voorbij. We zijn erg blij dat steeds meer mensen komen voor de kwaliteit die we aanbieden”, meent abdis zuster Katharina.

In deze kerstwinkel verkopen de zusters hun kaarsen uit. © Elke Lamens

De hele TRAPP-lijn staat uitgestald, aangevuld met het uiterst dikke en zachte badlinnen. Voor de liefhebbers van de kaarsen is het de kerstwinkel van de laatste kans. Op is op, luidt het. “Pas dertig jaar nadat we met de productie van zeep zijn gestart, werden ook kaarsen verkocht. Maar dat is geen eigen product. We gaan het ook niet meer aanbieden in de toekomst. De focus ligt op de zeepproducten die het overigens erg goed doen in binnen- en buitenland.”

Wat wel van eigen makelij is, zijn de fotokaarten van zuster Lutgardis. Ze zijn een vaste waarde in de kerstwinkel en gegeerd. Nieuw dit jaar is dat er een hoekje met tweedehandsboeken wordt ingericht. Normaal worden die alleen in de zomerwinkel aangeboden.

Zuster Lutgardis maakte zelf de fotokaarten. © Elke Lamens

Exclusief dit jaar zijn de houten kerstbomen. “Een schoonbroer van een van de zusters heeft deze speciaal voor ons gemaakt. Hij creëerde ze van afval van houten palletten. Pure recyclage en zo werken we mee aan duurzaamheid. Ze zijn bovendien heel mooi en uniek. Zo zie je maar hoe creativiteit tot iets moois kan leiden in besparingstijden.”

Creatief moesten de zusters trouwens zelf ook zijn toen ze vernamen dat er geen houten geschenkverpakkingen leverbaar zijn. “Door de oorlog in Oekraïne is er een schaarste op de houtmarkt waar wij ook slachtoffer van zijn. We hadden de geschenkverpakking al in juli besteld, maar in september kregen we te horen dat die niet geleverd kon worden”, verduidelijkt de abdis.

Mooie geschenkverpakkingen als alternatief voor de houten verpakkingen die niet geleverd konden worden. © Elke Lamens

Voor de kerstwinkel bedachten de zusters een alternatief met mooie geschenkdozen en papieren zakjes. “Een heel mooi en opnieuw duurzaam alternatief.”

In de foodcorner vinden trouwe klanten opnieuw de gemengde sixpacks van trappistenbieren, de trappistenkazen van Westmalle, zomer- en voorjaarshoning van eigen bodem, 22 soorten confituur van de zusterabdij Klaarland en hibicusthee van de zusters in Congo.

De kerstwinkel van de Brechtse trappistinnen opent op vrijdag 2 december van 13.30u tot 16.30u, tot en met zondag 4 december, in de Abdijlaan 9 in Brecht.

Abdis Katharina inspecteert de kerstwinkel die vrijdagmiddag de deuren opent. © Elke Lamens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners