©  rr, geert van de velde

Familie van overleden gedetineerde dient klacht in: “Willen reconstrueren wat er gebeurd is”

De familie van Yassine Sidali uit Hoboken heeft klacht ingediend bij de onderzoeksrechter. Sidali overleed vorige maand in de gevangenis van Leuven, zijn dood zadelde de nabestaanden met veel vragen op. “We hopen die vragen beantwoord te krijgen”, zegt advocaat Sam Vlaminck.

Sam Reyntjens

De 30-jarige Yassine Sidali overleed op zondag 30 oktober in de gevangenis van Leuven-Centraal. Hij zat op dat moment al enkele dagen in een isoleercel, volgens het parket van Leuven was dat op zijn eigen verzoek. “Yassine zat al drie dagen in een isoleercel. Voor je in een isoleercel gaat, word je naakt gefouilleerd. Plus, er is om het half uur controle door een cipier. Hoe kan het dan dat hij zomaar overlijdt?”, vroeg zijn broer Hamza zich na het overlijden af. “Ik begrijp niet dat hij – na herhaaldelijke vraag – de kans niet heeft gekregen om naar het ziekenhuis te gaan.” Dat Yassine nadat hem geweigerd werd naar het ziekenhuis gebracht te worden overleed, valt de familie zwaar.

LEES OOK. Familie van gedetineerde die overleed in isoleercel klaagt gebrek aan medische zorg in gevangenis aan: “Ze hebben hem aan zijn lot overgelaten”

Onmenselijke behandeling

Die vragen blijven ook een maand na het overlijden nog onbeantwoord. De familie van Yassine nam daarom een advocaat onder de arm en diende deze week een klacht met burgerlijke partijstelling in bij de onderzoeksrechter in Leuven. Ze vragen een onderzoek naar onopzettelijke doding, schuldig verzuim en onmenselijke behandeling met de dood tot gevolg. “De familie wil zo een antwoord op haar vragen krijgen”, reageert advocaat Sam Vlaminck. “Het is niet de bedoeling iemand met de vinger te wijzen, wel willen ze reconstrueren wat er gebeurd is.”

Medegedetineerden lieten na het overlijden weten dat Sidali er al dagen slecht uit zag en ziek was. De man had ook geregeld gevraagd om naar het ziekenhuis gebracht te worden, wat geweigerd werd. De familie vraagt nu dat alle gedetineerden van de vleugel waar Yassine Sidali verbleef ondervraagd worden, net als de gedetineerden uit de vleugel met de isoleercellen. Daarnaast vragen ze aan de onderzoeksrechter om alle briefwisseling binnen de gevangenis over Sidali op te vragen, en ook zijn volledige medische dossier.

Na de dood van Sidali beval het parket in Leuven een autopsie en werd een huiszoeking uitgevoerd in de vaste cel van de Hobokenaar, daar werden verschillende medicamenten aangetroffen. Het parket communiceerde enkele dagen na het overlijden dat een toxicologisch onderzoek duidelijkheid zou moeten scheppen over de doodsoorzaak. Of dat toxicologisch onderzoek al afgerond is en duidelijkheid verschaft heeft is nog niet geweten. Het parket van Leuven reageerde donderdag niet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen