© Patrick De Roo

Victor Verhelst stelt digitale wereld ‘Toxic Hawaii’ tentoon in PLUS-ONE Gallery op het Zuid: “De computer is mijn canvas”

Jonge kunstenaar Victor Verhelst (24) opent tijdens de Antwerp Art nocturne zijn solotentoonstelling in PLUS-ONE Gallery op de Vlaamse Kaai. De galerie wordt tot 8 januari omgetoverd in Toxic Hawaii, een digitale wereld van de toekomst die een symbiose aan culturen en invloeden huisvest. “De computer is mijn canvas en ik wil de limieten daarvan uittesten.”

Tess Jacobs

Wanneer ik binnenwandel in PLUS-ONE Gallery is Victor de laatste hand aan het leggen aan zijn solotentoonstelling. “Hier en daar nog een kleine retouchering aan de muur en het is klaar”, klinkt het enthousiast. Maar die kleine details verdwijnen in het niets naast de indrukwekkend kleurrijke werken die over de galerie verspreid hangen.

Blade Runner, de veelbesproken sciencefictionfilm van Ridley Scott uit de jaren tachtig, betekende het startschot voor het project Trippy Vegas. “Ik bekeek de film voor de zoveelste keer en merkte een heleboel elementen op die ik eerder niet had gespot”, zegt Victor. “Opeens werd ik heel nieuwsgierig naar de wereld waarin de film zich afspeelt en wou ik haast in de keukenkasten duiken.”

Victor tekent zijn werken op de computer en gaat op zoek naar manieren om het fysiek te exposeren. © Patrick De Roo

“Elk gebouw en elke gevel die je ziet op straat, ademt geschiedenis. In Antwerpen uit zich dat vooral in rijkdom en materialen zoals marmer, die verwijzen naar de belangrijke havenstad”, licht Victor toe. “Ik vraag mij dan vooral af: wat gaat dat in de toekomst geven? De enorme toevlucht aan integratie creëert een bakermat aan verschillende culturen, zoals in Blade Runner. Maar een overprikkeling aan entertainment en cultuur kan hol en leeg aanvoelen. Die toxische cocktail interesseert me heel erg.” En daarmee werd Toxic Hawaii geboren.

Computer als canvas

Victor tekent al zijn werken volledig digitaal. “De computer is mijn canvas en ik wil de limieten daarvan uittesten. Het is een hele uitdaging om de kijker mee te sleuren in een digitale wereld binnen de context van een galerie.” Maar die uitdaging gaat de jonge kunstenaar maar al te graag aan met verschillende materialen. Naast zijn artprints stelt hij ook twee reusachtige jaquard geweven tapijten en enkele risoprints tentoon. Achter het bureau pronkt een levensgroot stuk op behangpapier. “De details moesten er zo hard uitpoppen dat het haast ledschermen lijken en de kleuren eraf spatten.”

Het imposante behangpapier. © Patrick De Roo

De wandtapijten aan weerszijden van de ruimte vormen personages binnen de digitale wereld die Victor creëerde. “Ze zijn de gatekeepers van Toxic Hawaï. Demonen die tegelijk ook een menselijk karakter hebben. Dat contrasteert met de esthetiek van een tapijt.”

Digitale evolutie

Een digitale evolutie wordt niet overal even warm onthaald, maar het maakt Victor nieuwsgierig. “Het is pas beangstigend om over een digitale wereld na te denken wanneer je er afstand van bewaart. Toen mijn mama op mijn 12de begon over het 3D-printen van een huis, snapte ik niet hoe dat fysiek überhaupt mogelijk was. Nu ik zelf met zo’n printer kan werken, begrijp ik wat die uitvinding kan betekenen. Het doet ons ruimer denken en creëren.”

De personages op de wandtapijten zijn de gatekeepers van Toxic Hawaii. © Patrick De Roo

Zoals het een digiwereld betaamt, heeft elk werk een digitale variant in NFT. “We zijn aan het bekijken hoe die wereld ook via augmented reality en VR-brillen betreden kan worden”, zegt Victor. “Vroeger durfde ik mezelf geen beeldend kunstenaar te noemen omdat ik het een te beladen woord vond, nu durf ik dat wel en besef ik dat de grafische vormgeving daar een verlengde van is.” De kunstenaar is alvast nog niet klaar met zijn zoektocht. “Wat ga ik doen op mijn 35e? Ik vind het een fijne gedachte dat ik nog zoveel tijd heb.”

Opening Toxic Hawaii zaterdag 3 december, 15u tot 21u in het kader van Antwerp Art Nocturne. PLUS-ONE Gallery Zuid, Vlaamsekaai 74, 2000 Antwerpen. Meer info.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners