©  EPA-EFE

Vrees voor koudeprik duwt gasprijs omhoog

De Europese gasprijs is gisteren naar het hoogste niveau geklommen sinds half oktober. Op de toonaangevende Nederlandse termijnmarkt piekte de prijs van een megawattuur gas ’s ochtends boven de 160 euro om daarna te milderen tot ongeveer 140 euro. Oorzaak is de dalende temperatuur en een voorspelde koudeprik volgende week.

LEES OOK. Mag ik nog elektrisch koken en waar kan ik mijn afname zien? Al jouw vragen over het capaciteitstarief beantwoord

Handelaars verwachten dat de vraag zal toenemen, waardoor de Europese gasreserves meer aangesproken gaan worden. Die werden in de zomer zo goed mogelijk gevuld om het continent voor te bereiden op de winter, nu nauwelijks nog Russisch aardgas naar Europa stroomt. De winterprik wordt een eerste test voor de Europese reserves, na het zachte weer in de voorbije maanden. Volgens Gas Infrastructure Europe zijn de reserves nog voor 94 procent gevuld.

Begin deze week werden ook problemen gemeld bij enkele belangrijke gaswinningplaatsen zoals het Noorse Trollveld. Daarnaast waait het deze week niet hard, waardoor de elektriciteitsproductie van windmolens tegenvalt en gas- en kolencentrales meer moeten draaien.

De gasprijs vandaag is veel duurder dan voor de start van de energiecrisis, maar nog ver verwijderd van de piek eind augustus. Toen kostte een kilowattuur op de Nederlandse termijnmarkt nog 345 euro.

Het ontbreken van windenergie en het aanspreken van de gasreserves zorgt niet voor problemen op het Belgische stroomnet. Volgens netbeheerder Elia voeren we momenteel zelfs elektriciteit uit. Frankrijk bereidt zich wel voor op lokale black-outs. Gemeenten kunnen tijdens de winterprik enkele uren zonder stroom komen te zitten. Dat komt omdat 20 van 56 Franse kernreactoren nog steeds buiten strijd zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER