Hits van Will Tura of beats van Dimi & Mike: onze niet te missen toptips voor deze week

Ontdek de allerbeste evenementen, tentoonstellingen en activiteiten in je buurt. Gratis en betalend, virtueel en live, alleen of met kinderen.

Ilse Dewever

1/ Eén Sportpaleis en vier shows in Vorst: Angèle klaar voor tournee door VS

©  BELGAIMAGE

Afgaande op de songs van Nonante-Cinq la suite, de sequel op Angèles tweede album Nonante-Cinq, wordt er vanavond in het Sportpaleis een feestje gebouwd. Na haar debuutalbum Brol (2018) houdt de Brusselse zich klaar voor een tweede grote Antwerpse passage. In de tussentijd heeft de 26-jarige zangeres ook heel wat extra internationale ervaring kunnen opbouwen, door onder meer het duet Fever met de Britse zangeres Dua Lipa.

Na het Sportpaleis vult de zus van Roméo Elvis vanaf 19 december nog vier keer Vorst Nationaal. Een generale repetitie voor een tournee die Angèle in het voorjaar naar Londen, Canada en de VS brengt.

www.sportpaleis.be

2/ Feelgood musical met de hits van Will Tura

©  Dirk Vertommen

Het is 1976. De zomer is heet en zwoel, en Lucien Van Impe wint de Tour de France. Ondertussen draait het terras van café De Sportvriend op volle toeren. Willy (Gert Verhulst) baat dit café uit met zijn oudste zoon Achiel (James Cooke). Zijn tweede zoon Arthur (Jonas Van Geel) timmert aan de weg als rockmuzikant. Maar Willy’s hoop is vooral gevestigd op zijn jongste zoon Albert (Jelle Cleymans), die dit jaar de kermiskoers wel eens zou kunnen winnen. Tot plots ene Barbara in het dorp komt wonen… Vanaf 11 december loopt in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs de musical Vergeet Barbara. Voor de liedjes werd geput uit het rijke oeuvre van Will Tura.

www.studio100.com

3/Dimi & Mike zeggen Sportpaleis vaarwel

©  Dimitri Vegas & Like Mike - Bringing the Madness 3.0

Dimitri Vegas en Like Mike brengen de ‘madness’ dit jaar nog een laatste keer naar het Antwerpse Sportpaleis. Op vrijdag 16 en zaterdag 17 december spelen de dj-broers er hun laatste twee eindejaarsshows, zoals ze eerder zelf aangaven. De broers willen in de toekomst vooral verder aan hun buitenlandse carrière timmeren. “Deze data staan al zo’n tien jaar vast in onze agenda, maar rond deze periode zijn er ook veel shows in het buitenland”, zei Dimitri daar eerder over. Het wereldberoemde duo uit Willebroek is eind maart 2023 ook een van de headliners op Tomorrowland Winter in Alpe D’Huez.

www.sportpaleis.be

4/

©  VRT

Comedian Kamal Kharmach (30) toert langs de theaterzalen met zijn nieuwe eindejaarsconference Mag ik even? Vanaf 14 december plant hij zes shows in de Arenberg. Zoals vanouds fileert Kharmach de cruciale gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Denk maar aan de oorlog in Oekraïne, de stijgende energieprijzen én de opmars van de apenpokken. Ook de heisa rond F.C. De Kampioenen zal Kharmach niet onopgemerkt laten passeren. “Ik ga dit jaar nog harder mijn best doen om mensen anderhalf uur hun miserie te doen vergeten. Maar een groot voordeel is dat ze warm in de zaal zitten”, grapt hij. Traditiegetrouw zendt de VRT de eindejaarsconference ook op televisie uit.

www.kamal.be

5/ Art Antwerp geeft forum aan kunst uit internationale en Antwerpse galerieën

Met 68 galerieën, afkomstig uit elf verschillende landen, vindt van 15 tot 18 december de tweede editie van Art Antwerp plaats. In Antwerp Expo kan je dan werk van bijna 300 opkomende en gevestigde artiesten ontdekken. Onder de vijftien deelnemende Antwerpse galerieën tref je ook De Zwarte Panter, Gallery Sofie Van de Velde & PLUS-ONE Gallery en Tim Van Laere Gallery. Zij presenteren werk van o.a. Kati Heck, Ben Sledsens, Dennis Tyfus, Rinus Van de Velde, Nel Aerts en Fred Bervoets. Voor de vernissage van donderdag blijft Antwerp Expo open van 16 tot 21u.

www.art-antwerp.com

6/ Wintersfeer in Mol

©  Tommy Maes

Het Zilvermeer in Mol vormt op 16 en 17 december voor de tiende keer het decor voor het evenement Wintersfeer op het Zilvermeer. Het domein komt daarbij tijdens twee feeërieke avonden tot leven. Beleef de magie en prikkel je zintuigen tijdens een winterwandeling van ongeveer 3 kilometer. Het met fakkels verlichte parcours brengt het publiek langs licht- en vuurinstallaties. Raak betoverd door mysterieuze figuren, wervelende vuurshows en nog veel meer. Gezellig napraten en keuvelen kan bij een glühwein, chocolademelk of jenever op het sfeerplein aan het einde van de route.

Wintersfeer op het Zilvermeer vindt telkens plaats vanaf 17u. De organisatie werkt met tijdsloten en zet zo in op een maximale spreiding.

www.zilvermeer.be

7/Margriet Hermans zet ‘Winterrevue’ in bloei

Al voor de zevende keer rolt Theater Elckerlyc een maand lang de rode loper uit voor de Winterrevue. Dans, zang, sketches… ook nu weer zijn alle ingrediënten voor een plezante avond in een feestelijke stemming aanwezig. Helaas moest musicalster Ann Van den Broeck op het laatste nippertje afhaken wegens gezondheidsproblemen. Invaller Ianthe Tavernier wordt geflankeerd door Dirk Van Vooren, Helle Vanderheyden, Patrick Onzia en Laurenz Hoorelbeke. Margriet Hermans is de speciale gast. “In een revue moet de special guest zichzelf kunnen relativeren, en dat is nu net iets wat ik heel goed kan”, aldus de Kempense diva. Vanaf 16 december.

www.elckerlyc.be

8/Vuurkunstenaars laten Mechelen branden

Onder de noemer Mechelen houdt je warm is het deze dagen goed toeven in de Dijlestad. Het speciale winterprogramma omvat tal van activiteiten in en buiten het centrum. Tijdens Mechelen in Vuur en Vlam kan je op vrijdag 16 en zaterdag 17 december in de binnenstad genieten van vuuranimaties. In de Sinte-Mettetuin kan je een lichtwandeling maken. De tuin verandert in een poëtisch decor met sfeermuziek van Schim. Op de Grote Markt is er twee dagen lang om 20.30u een slotshow van de artiesten van Transe Express. Op 16 december kan je in het Vrijbroekpark tussen 19 en 20u gratis een sfeervol verlicht parcours ontdekken met muziek en acts.

www.mechelenhoudtjewarm.be

9/Vroege Verdi brengt opera in feeststemming

Tijdens de eindejaarsperiode pakt Opera Ballet Vlaanderen uit met een feestelijke productie. Verdi is daarvoor altijd een goede keuze, al wordt er vanaf 16 december met Ernani wel voor een van zijn vroegste werken gekozen. Om de dood van zijn vader te wreken, rebelleert Ernani tegen koning Don Carlos. Beiden zijn verliefd op Elvira, maar die is uitgehuwelijkt aan de oude Hertog Don Ruy Gómez da Silva. Wie zal de vrouw voor zich kunnen winnen?

Auteur Peter Verhelst schreef enkele monologen die hedendaagse toeschouwers beter in contact brengen met de drijfveren van Ernani. Deze teksten worden gebracht door topacteur Johan Leysen.

www.operaballet.be

10/Jaouad maakt van Bourla nachtclub

Jaouad Alloul. ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Jaouad Alloul noemt zichzelf multidisciplinair kunstenaar en selfmade creatief ondernemer. Nadat de Antwerpenaar met Marokkaanse wortels in 2019 applaus op alle banken oogstte met de monoloog De Meisje, komt hij vanaf 15 december bij Toneelhuis langs de grote poort binnen met Venus in Libra. Aanleiding voor deze voorstelling was voor Jaouad Alloul het moment waarop een EU-parlementair met een anti-lgbt-agenda tijdens de lockdown betrapt werd op een seksfeest voor homomannen. De Bourla wordt voor de gelegenheid omgebouwd tot de broeierige nachtclub The Last Mermaid. De ‘creaturen van de nacht’ worden vertolkt door zowel acteurs als muzikanten.

www.toneelhuis.be