Directeur Eric Kivit van het Centrum voor Illegalen toont een van de vroegere slaapzalen aan staatssecretaris Nicole de Moor. © Joren De Weerdt

Centrum voor Illegalen verbouwt slaapzalen tot aparte kamers

Merksplas -

In blok 1 van het illegalencentrum in Merksplas zijn ingrijpende verbouwingswerken bezig. Dat is nodig om de slaapzalen om te vormen naar kleinere kamers. De capaciteit breidt uit met veertig plaatsen.

Ronny van den Ackerveken

Het gesloten Centrum voor Illegalen maakt sinds de start in 1993 gebruik van gebouwen van de voormalige landloperskolonie in Merksplas. Blok 1 dateert van rond 1878 en is een van de oudste gebouwencomplexen. “Deze vleugel hebben we in mei 2019 gesloten”, zegt directeur Eric Kivit. “Ze bestond uit slaapzalen voor 20 tot 25 personen, met gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen. Dat is niet meer van deze tijd. De verbouwingen zijn bedoeld om van de slaapzalen kleine kamers voor twee tot drie bewoners te maken. Elke kamer krijgt een eigen douche en toilet. Er komt ook een dagzaal voor ontspanning. De gelijkvloerse verdieping is voorbehouden voor de medische dienst en de bezoekersruimte. Minder mobiele personen kunnen gebruikmaken van de lift. Blok 1 was het laatste gedeelte van ons gebouwencomplex waar nog slaapzalen waren, dus die zijn nu volledig verleden tijd.”

De Regie der Gebouwen investeert 4,5 miljoen euro voor de verbouwingen. In het illegalencentrum is momenteel plaats voor 110 bewoners. “Die zijn zo goed als allemaal bezet. Als de verbouwingen klaar zijn, breidt de capaciteit uit met veertig plaatsen. Op dit moment is er een vleugel in ons complex niet in gebruik, maar die heropenen we volgend jaar. Het heeft te maken met de gevolgen van het Covidbeleid en het aanwerven van extra personeel. We hadden vooraf op een jaar gerekend om na corona weer op een normale werking te kunnen overschakelen”, aldus Eric Kivit.

Op de muren van enkele leegstaande slaapzalen mochten bewoners zich als ontspanning uitleven. © Joren De Weerdt

(ram)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners