In de grote inkomhal is er pop-up tattoo shop opgericht.  © Dirk Kerstens

Tropisch Instituut lanceert campagne: “Er is nog veel onwetendheid rond hiv”

Antwerpen -

In het Tropisch Instituut in Antwerpen werd, naar aanleiding van Wereldaidsdag, een gloednieuwe hiv-campagne ‘U=U’ gelanceerd. Die nieuwe campagne komt er omdat er na meer dan veertig jaar nog steeds een stigma heerst rond hiv. “Een goede behandeling zorgt ervoor dat je hiv niet meer kunt doorgeven. Vroeger was dat een doodvonnis.”, zegt Patrick Reyntiens van Sensoa.

Alexandro Yaramis

Vandaag is het Wereldaidsdag, een dag waarop we solidair zijn met mensen met hiv. In het Tropisch Instituut van Antwerpen werd een pop-up tattooshop opgericht.

Enkele gasten zijn er van het absolute begin bij, zoals Patrick Reyntiens van Sensoa. “Al 37 jaar kom ik hier in opvolging, want ik ben zelf hiv-positief. Wereldaidsdag blijft een belangrijke dag, want er is nog heel onwetendheid. Voor veel mensen met hiv is het leven met een geheim. Mensen kennen het ook nog niet zo goed. Voor de westerse wereld is er zelfs een goede behandeling. Zo kan je, als je op een goede manier medicatie neemt, het niet doorgeven via seksueel contact. Maar in de rest van de wereld sterven er nog heel wat mensen aan aids, want zij hebben niet de toegang tot deze behandelingen.”

“Vanuit Sensoa zijn we ook bezig met een taalwijzer, want taal kan ook stigmatiserend zijn voor mensen met hiv”, voegt Reyntiens daar nog aan toe.

Patrick Reyntiens van Sensoa. © Dirk Kerstens

Pop-up tattoo shop

Bij het Tropisch Instituut in Antwerpen willen ze vandaag het stigma dat heerst rond hiv en aids op een ludieke manier doorbreken. Ze openen een pop-up tattooshop in de grote inkomhal. Wie het wenst, kan dus gratis een plaktattoo laten zetten. “Op onze stickers en tattoos zie je U=U (undectable = untransmittable). Concreet wil dat zeggen dat als mensen hun medicatie goed nemen, ze het virus niet meer kunnen doorgeven op seksueel vlak. Anderzijds gaat het ook over gelijkheid tussen mensen met of zonder hiv”, benadrukt de sociaal-verpleegkundige bij het Hiv Referentie Centrum van het Tropisch Instituut Cora Lamonte.

© Dirk Kerstens

© Dirk Kerstens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners