© ATV

Dit weekend ernstige hinder verwacht aan Kennedytunnel: tunnel drie dagen lang deels afgesloten

Antwerpen -

De Kennedytunnel gaat dit weekend gedeeltelijk dicht voor ingrijpende werken. De oude verlichting in de tunnel wordt vervangen door een nieuwe installatie met intelligente sturing en de brandwerende platen worden vernieuwd. Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt tot en met maandagochtend voor zware verkeershinder.

Jarit Taelman

Sinds 21 augustus werkt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) ’s nachts aan de verlichting in de Kennedytunnel. “Wie door de tunnel rijdt, kan het verschil al merken”, zegt woordvoerder Stefanie Nagels van het AWV. “Het oranje natriumlicht maakte plaats voor wit licht, wat de zichtbaarheid en het veiligheidsgevoel in de tunnel vergroot. Inmiddels is al 475 van de 695 meter basisverlichting in de koker richting Gent vernieuwd”, aldus Nagels.

Het AWV maakte van de gelegenheid ook gebruik om de brandwerende platen te vernieuwen, de oude platen moesten verwijderd worden om de bekabeling van de nieuwe installatie te plaatsen. “Inmiddels is al twee derde van die oude platen vervangen door nieuwe exemplaren”, zegt Nagels.

© AWV

Weekendsluiting

Tot nu vonden die werken altijd ’s nachts plaats, maar dit weekend gaat de tunnel ook overdag gedeeltelijk dicht: de werken vinden plaats van vrijdagavond 2 december om 21 uur tot en met maandagochtend 5 december om 5 uur.

“Een sluiting tijdens het weekend is noodzakelijk om de werken in de koker richting Gent veilig af te ronden”, legt woordvoerder Stefanie Nagels van het AWV uit. “Er zal hoofdzakelijk gewerkt worden aan de verlichting in de tunnelkoker. Aan de ingangen hangen extra rijen lampen voor de verkeersveiligheid. Die oude lampen moeten eerst worden afgebroken, daarna zal de nieuwe verlichting geplaatst worden.”

Het Vlaams Verkeerscentrum verwacht ernstige verkeershinder en roept iedereen dan ook met klem op om de omgeving van de tunnel richting Nederland en het knooppunt Antwerpen-West te vermijden. Ook vóór vrijdagavond 21 uur, want dan start het AWV al met voorbereidende afsluitingen op de toegangswegen zoals bijvoorbeeld aan de oprit Linkeroever.

Liefkenshoektunnel tolvrij

Het verkeer richting Gent kan over twee versmalde rijstroken door de andere tunnelkoker. “Die versmalling zal op drukke momenten voor file zorgen, daarom krijgt verkeer op lange afstand van Hasselt naar Gent de raad om via Brussel te rijden”, zegt Nagels. Richting Nederland geldt een omleiding via de Antwerpse Ring en de Liefkenshoektunnel. Die is tolvrij tot maandagmorgen.

Na dit weekend zijn de werken aan de Kennedytunnel overigens nog niet achter de rug. Tot 20 december wordt nog ’s nachts gewerkt, daarna liggen de werken aan de verlichting stil tot en met 14 januari. Daarna gaat het AWV verder met dagelijkse nachtelijke sluitingen in de tunnelkoker richting Nederland. “In mei is daarvoor ook een weekendsluiting voorzien. Die staat voorlopig gepland van vrijdag 5 tot en met maandag 8 mei”, zegt Nagels nog.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen