©  Peter Hilz

Record van zo’n 100.000 bedrijven zetten activiteit dit jaar stop: “E-commerce, energieprijzen en indexeringen verzwakken sectoren”

Dit jaar zouden zo’n 100.000 bedrijven hun activiteit stopzetten, dat schrijft het tijdschrift Trends op basis van eigen berekeningen. Het gaat om een record, aldus Trends. Vooral de voedings- en retailsector lijken zwaar getroffen.

Bron: BELGA

Voor de eerste tien maanden telde Trends Business Information (TBI) al 75.000 bedrijfssluitingen. “Er is alle reden om aan te nemen dat de grens van 100.000 dit jaar zal worden overschreden”, klinkt het donderdag. De sluitingen doen zich voor in alle regio’s, met voor Vlaanderen ruim 28 procent meer sluitingen dan in 2021.

Horeca en retail

Tot de zwaarst getroffen sectoren behoren de voedingssector, inclusief restaurants, de telecomsector en de retail, die is ingestort met meer dan 8.000 bedrijfssluitingen sinds het begin van het jaar, zegt Trends. “Die sector was al verzwakt door de groei van e-commerce (...) Daar kwamen nog de energieprijzen, de loon- en huurindexering bovenop”, zegt Edward Roosens, hoofdeconoom bij VBO in het weekblad. Hij vreest voor “een sneeuwbaleffect” in de steden. In de landbouwsector ging in 2022 elke dag een boerderij verloren.

Van de bedrijven die proberen door te gaan, zetten veel hun activiteiten gedeeltelijk stop, klinkt het nog. Uit een enquête van de Nationale Bank (NBB) blijkt dat een derde van de bedrijven vrijwillig zijn productie of dienstverlening heeft verminderd om een groot verlies aan rentabiliteit te vermijden. Vooral kleinere bedrijven kunnen de gestegen kosten minder goed doorrekenen.

Niet kwetsbaarder

Voor 2023 zijn er zowel pessimistische als hoopvolle tekenen, schrijft Trends. Steeds meer vaste energiecontracten lopen af en de loonindexering wordt stilaan overal voelbaar. Anderzijds zijn er nog altijd meer startende bedrijven (108.000 over de eerste tien maanden) en doen sommige sectoren het wel heel goed, zoals vastgoed, gezondheidszorg of wetenschappelijke activiteiten. Bedrijven zijn ook niet kwetsbaarder dan vroeger, blijkt uit het uitvalpercentage.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER