Bram en Jolien met hond Tilly. © Erik Van Eycken

Koppel zamelt centen en goederen in om Spaanse katten en honden een beter leven te geven: “De dieren worden er letterlijk bij het afval gedumpt”

Heist-op-den-Berg, Tremelo, Keerbergen -

Bram Gooris en zijn partner Jolien Boets, die dierenarts is in Grootlo (Heist-op-den-Berg) ontfermen zich voortaan over verwaarloosde katten en honden. Via een vriendin kwamen ze in contact met zowel een katten- als een hondenasiel in het zuiden van Spanje. “We waren danig onder de indruk waardoor we een eigen vzw hebben opgestart om de dieren te helpen”, zegt Bram.

Erik Van Eycken

Het paar uit Keerbergen en Tremelo kwam in augustus dit jaar toevallig in contact met het hondenasiel Apariv en het kattenasiel Catopolis in het zuiden van Spanje. Voor Jolien die dierenarts is in Grootlo (Heist-op-den-Berg) is, ging een heel nieuwe wereld open. “Het is opmerkelijk welke initiatieven mensen ginds ondernemen om verwaarloosde katten en honden te verzorgen. Maar dikwijls ontbreken de financiële middelen. Daarom hebben Bram en ik beslist om ons hiervoor in te zetten”, legt Jolien uit. De nieuwe vzw heet Sanco Foundation. “We hebben lang gezocht naar een gepaste naam. Na wat opzoekingswerk las ik dat Sanco in het Esperanto staat voor geluk of kans”, zegt Bram, die internetondernemer is.

Jolien aan het werk bij het hondenasiel Apariv. © rr

Fondsen

“In augustus zijn we in Rincon de la Victoria, waar de twee asielen zich bevinden, op vakantie geweest. Elke dag hebben we uren gespendeerd om de dieren te verzorgen. Onze bagage bestond voor twee derde uit medisch materiaal. In de herfstvakantie zijn we opnieuw geweest en hebben we van ’s ochtends tot ’s avonds dieren verzorgd”, zegt Bram. Het koppel probeert nu zowel fondsen als goederen in te zamelen en die naar Spanje te transporteren. “We zijn dus actief op zoek naar partners om ons te ondersteunen. Ook logistieke”, zegt Jolien.

Bram en Jolien verzorgen een hond in Spanje. © rr

Verwaarloosd

Het koppel zoekt allerhande goederen zoals voeding in blik, dekentjes, medisch materiaal en nuttige spullen om de dieren een beter bestaan te geven. “Het probleem is niet te onderschatten. In Spanje leven enorm veel zwerfkatten die er soms slecht aan toe zijn. Idem bij honden. Na het jachtseizoen krijgen ze nog nauwelijks eten en worden ze verwaarloosd. De poten worden bij elkaar gebonden en de dieren worden letterlijk bij het afval gedumpt. Vaak krijgen ze eerst nog slaag waardoor de botten worden gebroken en de honden niet meer in staat zijn om te reageren of zich te verdedigen”, betreurt Jolien. “We waren en zijn nog steeds verbaasd tot wat mensen in staat zijn. Het doet ons echter enorme deugd om deze verwaarloosde honden en katten te verzorgen.”

Bram met de geadopteerde poes Dotje. © Erik Van Eycken

Netwerk

De volgende stap voor beiden is een netwerk uitbouwen dat niet gebonden is aan één land. “We willen naast Spanje ook bekijken wat er in eigen land, maar ook in andere landen mogelijk is om hulp te bieden”, vervolgt Bram. “Tot de volgende herfstvakantie werken we louter op afstand, omdat er een baby op komst is. Maar we krijgen inmiddels veel vragen uit Spanje. Asielen sturen me foto’s en vragen om raad bij een medische behandeling,” stelt Jolien. Het koppel adopteerde inmiddels zelf een poes, Dotje. Hond Tilly kwispelt en ziet het graag gebeuren.

www.sanco.org

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners