De toekomstige luxetoren Azur. © Vooruitzicht

Toch vergunning voor luxetoren op Linkeroever

Linkeroever -

De bouw van luxetoren Azur in de Regattawijk op Linkeroever kan van start gaan. Een beroepsprocedure van buurtbewoners hield projectontwikkelaar Vooruitzicht tegen om de werken aan te vatten. “In de zomer van 2025 moet de luxetoren er staan”, klinkt het bij Vooruitzicht.

Rebecca Van Remoortere

Tien buurtbewoners dienden onlangs een beroep in tegen een bemalingsvergunning die projectontwikkelaar Vooruitzicht nodig heeft om de werken aan luxetoren Azur voort te zetten. Dat beroep werd door 41 andere buurtbewoners ondersteund. Vooruitzicht moest voor het bouwproject in de Regattawijk meer grondwater oppompen dan eerst voorzien en dat maakte de buren ongerust.

De buren deelden een aantal bezorgdheden. Zo maakten ze zich onder meer zorgen over vervuilende stoffen in het grondwater zoals PFOS en arseen. Verder zouden de pompen die nodig zijn om het bodemwater op te pompen veel lawaai maken en dag en nacht moeten draaien.

De bezwaarschriften van de buren werden door de Antwerpse deputatie geëvalueerd. De uitspraak luidt nu dat Vooruitzicht toch een vergunning krijgt, maar wel aan enkele voorwaarden moet voldoen.

Die voorwaarden zijn dat het lozingswater gemonitord moet worden. Verder moet de aannemer werken met een waterzuiveringsinstallatie en mag er alleen met elektrische pompen worden gewerkt die stiller werken.

De buren bekijken nu of de voorwaarden van de deputatie voldoende zijn voor hen en of ze alsnog in hoger beroep gaan. “Voor ons was het onder meer ook heel belangrijk dat de pompen bij bodemverzakkingen boven de vastgelegde norm zouden stilgelegd worden zodat er niet meer schade optreedt. De buren zijn ongerust over bodemverzakkingen door de enorme hoeveelheid water dat moeten worden opgepompt.”

De Regattawijk ligt achter het Galgenweel op Linkeroever. © RR 

Er moeten daarom volgens de deputatie zogenoemde zettingsbakens geplaatst worden. Die moeten verzakkingen in de grond opvolgen als die er zijn. Die voorwaarde moet tegemoet komen aan de vraag van de buren om extra aandacht te vestigen op eventuele verzakkingen door de werken.

Nauw contact

Volgens Colin Seewalt van projectontwikkelaar Vooruitzicht kunnen de werken aan Azur nu snel van start gaan. “We zijn blij dat er voor iedereen duidelijkheid is en dat we kunnen starten. Wij gaan alles mee opvolgen en houden nauw contact met de buren zodat die duidelijkheid blijft”, zegt hij.

Seewalt is vooral blij voor de kopers van een appartement in Azur. “Azur heeft 38 eenheden en op acht na zijn die allemaal verkocht. De kopers kunnen nu ook uitkijken naar hun nieuwe woonst. Het gaat hier ook niet over investeerders, maar wel over particulieren die zitten te wachten.”

Als de werken in januari kunnen opstarten, kunnen we klaar zijn in de zomer van 2025. Het bouwproject liep al bijna een jaar vertraging op.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners