©  rr

Parket eist vier jaar cel tegen man (46) die maandenlang meisje (18) tot seks dwingt: “Hij dreigde ermee naaktfoto’s naar haar vrienden te sturen”

Sint-Katelijne-Waver -

Een 46-jarige man uit Sint-Katelijne-Waver hangt vier jaar gevangenisstraf boven het hoofd omdat hij op regelmatige basis seksuele betrekkingen had met een 18-jarig meisje. De man zou het meisje gedwongen hebben om met hem af te spreken. Hij was immers in het bezit van naaktfoto’s en erotische filmpjes van haar en dreigde ermee die naar haar vrienden te versturen. En dat wou ze absoluut vermijden.

Theo Derkinderen

In de zomer van 2020 was het meisje als jobstudente aan de slag bij een bedrijf. Het bedrijf waar ook V.M. werkzaam was. De twee konden goed met mekaar opschieten en er werd ook wat geflirt. En het meisje stuurde ook naaktfoto’s en erotische filmpjes naar de man. “Maar na een tijdje had de tiener er een minder goed gevoel bij en besloot om het contact met V.M. te verbreken. De man kon daar niet mee lachen en via Messenger liet hij het meisje weten dat zijn trots als man geschonden was en dat zij die trots opnieuw intact moest maken. Daarmee doelde hij op seksuele betrekkingen met hem”, zei openbaar aanklager Nele Poelmans. “Maar het meisje, dat toen net 18 was geworden, wou niet afspreken met hem. Daarop is V.M. ermee beginnen dreigen dat hij de naaktfoto’s en filmpjes zou gaan verspreiden. En onder die druk heeft ze uiteindelijk toch beslist om met de man meermaals af te spreken. Ze moest wel, want de filmpjes dreigden bij haar vrienden terecht te komen.”

Op parking supermarkt

Volgens het Openbaar Ministerie gebeurde dat telkens in de auto, op de parking van een supermarkt in Sint-Katelijne-Waver. “Hij beloofde haar telkens dat hij de USB-stick met de naaktbeelden zou overhandigen. Zes maanden lang dwong hij het meisje op die manier om met hem af te spreken en seksuele betrekkingen te hebben. Soms zelfs meermaals per week.”

Toen het slachtoffer vertelde dat ze ermee ging stoppen en naar de politie zou stappen, zou V.M. er opnieuw mee gedreigd hebben om de beelden te verspreiden en vertelde hij haar ook dat de seksuele betrekkingen in de wagen gefilmd waren door de dashcam. Hij stuurde enkele filmpjes naar het meisje zelf, en ook naar haar moeder. “En om zijn eisen nog meer kracht bij te zetten, stuurde hij op sociale media een vriendschapsverzoek naar veertien vrienden van het meisje. Om duidelijk te maken dat hij de beelden ook naar hen zou versturen.”

Verkrachting

Voor de aanklaagster was het duidelijk dat er sprake was van verkrachting. “Het slachtoffer had seks met de man omdat er een reële dreiging was dat haar naaktfoto’s en filmpjes zouden verspreid worden.”

Daarnaast werd de man ook beticht van voyeurisme, het verspreiden van naaktbeelden en belaging. Hij stuurde het slachtoffer immers honderden berichten. Tegen de man werd uiteindelijk vier jaar cel, eventueel met probatie-uitstel, geëist.

“Mijn cliënte heeft de seksuele betrekkingen met de man moeten ondergaan. Hier is geen sprake van toestemming. De vrees dat de beelden zouden verspreid worden, was enorm. En ze heeft uiteindelijk met de man afgesproken om erger te voorkomen”, reageerde advocaat Peter Geuens namens het slachtoffer. “Dat ze de foto’s en filmpjes naar de man heeft gestuurd? Ze was nog heel jong en zat in een fase dat ze dacht dat iedereen te vertrouwen was.”

Moreel

Advocaat Piet Van Gheem stond V.M. bij. “De vraag die zich hier stelt is of de feiten juridisch-technisch bewezen zijn. Had het slachtoffer geen enkele andere keuze dan dit te moeten ondergaan? Was er een dreiging dat hij die beelden onmiddellijk ging verspreiden, zodat ze niet anders kon dan met hem af te spreken? Dat wordt nergens aangetoond. En daarom vragen wij voor de verkrachting de vrijspraak. Pas op, moreel gezien is dit een ander pak mouwen en dat heb ik ook wel duidelijk gemaakt aan meneer.”

Ook voor het voyeurisme (aankondigen dat de vrijpartij gefilmd werd door de dashcam) vroeg de beklaagde de vrijspraak. Alleen voor het versturen van een filmpje naar de moeder van het slachtoffer en voor de belaging pleitte hij schuldig. De verdediging kon zich vinden in een voorwaardelijke straf. Vonnis valt op 5 januari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen