© Sven Van Haezendonck

We duiken vier meter onder de grond, waar arbeiders een belangrijke Mechelse riolering renoveren: “Het zijn echte helden!”

Mechelen -

Achter een kleine verzakking op de Guido Gezellelaan in Mechelen bleek uiteindelijk een veel groter probleem met de riolering te schuilen. Bij het open graven, stortte een gedeelte zelfs in. Ondertussen zijn arbeiders al maanden bezig om de riolering te renoveren, één van de belangrijkste in de stad. Wij doken vier meter onder de grond om hun werk te bekijken. “Het zijn echte helden!”

Sven Van Haezendonck

De renovatie van de driehonderd meter lange riolering op vier meter diepte neemt maanden in beslag.  ©  Sven Van Haezendonck

Zeker nog tot eind maart 2023 is de Guido Gezellelaan aan het Groot Begijnhof afgesloten voor doorgaand verkeer. Dat is lastig voor de buurt. “Bewoners ervaren de hinder, maar ze hebben er geen idee van welk groot werk wij hier uitvoeren”, zegt Wim Noyens, manager speciale operaties bij Renotec. Dat Kempense bedrijf is door Pidpa aangesteld om de riolering te renoveren.

De problemen kwamen in februari eerder toevallig aan het licht. “Er had zich een kleine verzakking voorgedaan naast een inspectie. Normaal is dat een werk van hooguit enkele dagen”, zegt Danny Roelants, projectleider bij Renotec.

Toen arbeiders begonnen te graven, draaide het helemaal anders uit. “Toen bleek dat de riolering in heel slechte staat verkeerde. Bij het graven is het dak van een gedeelte van de riolering ingestort”, vertelt Roelants.

Projectleider Danny Roelants bij de ingang van de riolering. ©  Sven Van Haezendonck

Cynisch genoeg leverde dat de aannemer wel meteen een grote en vlot bereikbare werkput op. Voor de renovatie van de riolering, die door een oude vliet loopt, werkt Renotec met zogenaamde schaaldelen. “Dat is een met glasvezel versterkt hars dat we in de riolering kunnen schuiven. In Mechelen werken we voor het eerst met deze techniek, maar in Brussel is hij courant”, legt Wim Noyens uit.

Onderdelen wegen tot 950 kilogram

Daar is een reden voor. “In het andere geval zou je de straat helemaal moeten openleggen en dat is in steden vandaag amper nog haalbaar. De werkzaamheden zouden ook nog veel langer duren”, zegt Noyens.

Zijn mensen zijn eind mei gestart met de eigenlijke renovatie, die nog uitloopt tot in het voorjaar van 2023. Dat is allerminst een eenvoudige klus. De ruimte om met de zware onderdelen te manoeuvreren, is krap en dat is nog zacht uitgedrukt. “De grootste schaaldelen wegen 950 kilogram, de kleinste 450 kilogram. We hebben zelf toestellen ontwikkeld om ze te verplaatsen en te bevestigen”, vertelt Danny Roelants.

In normale omstandigheden kunnen de arbeiders zo drie tot vier schaaldelen per dag plaatsen. Dat doen ze over een afstand van zo’n driehonderd meter. “Tegelijk vernieuwen we ook alle huisaansluitingen”, zegt de projectleider.

De riolering loopt in een oude vliet en verkeert in slechte staat. ©  Sven Van Haezendonck

De riolering na renovatie met schaaldelen uit een met glasvezel versterkt hars. © Sven Van Haezendonck 

Om de riolering enigszins droog te houden, wordt er ondergronds gewerkt met een dam. “Het water pompen we dan weg.” Regen is een spelbreker voor hun werk. “Nu kunnen we ons met laarzen nog een weg banen door de riolering. Als het regent, lukt dat niet”, zegt Danny Roelants. Het is ook opletten voor de huisaansluitingen die in deze riolering uitkomen. “Als een van de buren iets doorspoelt, heb je prijs”, merkt Danny op. We zijn extra op onze hoede. Ons respect voor deze vakmensen groeit met de meter.

Project van 1,2 miljoen euro

“Het zijn echte helden! Via deze riolering voeren wij het afvalwater af van bijna de helft van de bewoners van de binnenstad”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Openbare Werken. Hij kwam donderdag een kijkje nemen naar het werk dat de aannemer verricht. In zijn zog ook ambtenaren van de teams infrastructuurprojecten, openbaar domein en de uitvoeringsdiensten. Allemaal zijn ze onder de indruk van de werf.

Met het project op de Guido Gezellelaan is een investering gemoeid van ongeveer 1,2 miljoen euro. De vernieuwde riolering gaat minstens vijftig jaar mee. “Pidpa investeert momenteel jaarlijks zowat acht miljoen euro in de renovatie of aanleg van rioleringen. De financiering daarvan gebeurt met de saneringsbijdrage die je als burger betaalt bij je waterfactuur. Voor alle Mechelaars samen gaat dat om een bedrag van zes miljoen euro”, vertelt schepen Princen.

Na het verlaten van de riolering komen we opnieuw in de werkput. ©  Sven Van Haezendonck

Samen met schepen Patrick Princen (rechts) daalde een hele groep ambtenaren mee af in de Mechelse ondergrond. ©  Sven Van Haezendonck

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen